1

Konu: LinqPad 4 ile kendimi VFP command window kullaniyor gibi hissettim

Gorunce o kadar "Vay be" dedim ki, bir yerlerde bahsedilmeyi fazlasiya hakediyor.
(Bunu nereye yazacagimi bilemedim.  .Net ile daha cok ilgili ondan .Net altinda yaziyorum. )

Joseph Albahari'nin LinqPad'ini daha once kullanmis olaniniz varsa, .Net framework 4.0 icin LinqPad 4 cikti(beta ama cok stabil):

http://www.linqpad.net/Beta.aspx

LinqPad zaten basimi dondurmustu, LinqPad 4 teki yenilikleri muthis ve Joseph Albahari'nin sadece hizla anlatip gostermesi 1 saat surdu webcastde. Seyretmek isterseniz:

http://www.linqpad.net/Version2andBeyond.aspx

VLC playerla daha kucuk olam MP4 versiyonu gayet guzel izleniyor.

Ozet basliklar (ve orada bahsedilmeyen yanlari):
-Interaktif C#, VB, SQL, ESQL yazma ve test ortami. SQL Management Studio kullanmasaniz da olur:) WPF bile yaziliyor hatta event kodlarinin ne kadar basit yazilabildigini gorebilirsiniz.
-Baglanabildigi yerlerin sayisi artmis durumda ve SQL disinda WCF, MySQL, SQLite, Oracle ... Entity Framework assemblyleriniz ...
-Intellisense kullanimi muthis. Intellisense gordum saniyordum, gormemisim.
-Dogru referans librarylerini bulmada VS yardim ediyor diyorsaniz bir de LinqPad 4'u deneyin
-.Net 4.0 ile calisiyor ve oradaki yenilikleri de kullaniyor dolayisi ile. VFPnin guzel dedigimiz her ozelliginin gecildigini o kadar ufak ortamda gostermesi aci da verebilir:)
-Gercek zamanli ciktilar, HyperLinq, Util gibi built-in classlar vs gercekten tek kelimeyle enfes.
-Orneklerin download edilebilmesi ile baslibasina C# ogreten bir kaynak ayni zamanda (VB de ucundan acik).

Eger .Net kullanmiyorsaniz gene de LinqPad size yardim edebilir. Nasil derseniz:
-Icinden SQL server baglantilari kurabiliyor ve SQL yazip calistirabiliyorsunuz

-Cok az .Net ogrenmeye raziysaniz Linq ogrenmek cok kolay. Linq bir cesit SQL diyebiliriz, cok da yalan olmaz. Syntax SQL syntaxa cok benziyor o nedenle zorluk cekmezsiniz.

http://cetinbasoz.spaces.live.com/blog/

adresinde VFP ve SQL karsilastirmali anlatmaya calismistim.

Bazi seyleri Linq ile yazmak SQL ile yazmaktan cok daha kolay. Herneyse, Linq ogrendiniz ve yazdiniz diyelim. Oradan SQL karsiligini alabilirsiniz:) Bu benim bir suredir karmasik SQL'ler icin kullandigim bir "hile":)
SQL'i hakikaten zor oluyor, onun icin gidip hemen orada yaziyorum, SQL tabina basip kodu aliyorum.

LinqPad ucretsiz ve birkac Mb. Install filan gerektirmiyor. Autocompletion olmadan intellisense destegi yok. Autocompletion ise ancak lisanslamayla mumkun. Su anki lisans 3 makine icin 27.5$.

.Net kullananlar icin kesinlikle goz kirpmadan harcanmasi gereken bir ucret bence. Neyse videoyu seyredin siz karar verin. Ben Joseph Albahari'nin "C# 3.0 in a nutshell" kitabini almistim, iki gun once "C# 4.0 in a nutshell" kiatbi icin siparis verdim (online safariden okuma hakkim olmasina ragmen).

Not: Joseph Albahari ile en ufak bir cikar iliskim yoktur, beni tanidigindan bile emin degilim:) Adam kesinlikle reklami hakediyor.

2

Re: LinqPad 4 ile kendimi VFP command window kullaniyor gibi hissettim

biz 3.0 ı öğrendik te... smile
John Sharp'ın kitabından daha mı iyi diyorsun?

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

3

Re: LinqPad 4 ile kendimi VFP command window kullaniyor gibi hissettim

Sharp'in kitabi Visual C# .Net step by step idi galiba? Eger oyleyse o kitabin eski versiyonu daha iyiydi. Albahari'nin kitabi ikisinden de iyi bence:)

4

Re: LinqPad 4 ile kendimi VFP command window kullaniyor gibi hissettim

evet o kitap. 2008 versiyonunu okudum ben. sürekli örnekle gitmiş. pek metodoloji yok. örnekleri yaparken öğrenmemizi hedeflemiş sanırım ama pek te öyle olmuyor. mesela <t> nin ben komutun bir parçası olduğunu sanıyordum. meğer öylesine seçilen birşeymiş. heryerde onu kullanması yanıltmış beni. ya da bazı yerlerde bazı değişkenler öyle isimlendirilmiş ki komutun bir parçası sanıyorum. anlayamıyorum. ya da bizim foxpro da yaptığımız adi=adi benzeri kafa karıştırıcı kullanımlar var. okuduğum abap kitabının yazarı da bu tür ukalalıklar yapmış. neden ukalalık diyorum. sırf kodumu okuyanların kafası karışsın da ben de kafa bulayım diye ben de böyle şeyler yaptım bazen.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

5

Re: LinqPad 4 ile kendimi VFP command window kullaniyor gibi hissettim

2008 versiyonu pek guzel degil 2005 daha iyiydi ama dedigin gibi kullandigi isimler zaten varolanlarla o kadar icice ki ne zaman bizim yazdigimiz degisken ne zaman degil anlamak bana da zor gelmisti basta.

Ben de istemeden daha okunabilir kod ornegi verirken yapmisim blogta, sen soyledin:)