1 Son düzenleyen, aydinufuk (04.11.2009 12:20:18)

Konu: satış stratejisi

Merhaba arkadaşlar,

Yazdığım programları genelde kendim pazarlar ve eğitimini veririm. Ancak son yazdığım program için bayilik talebi var.  Bayilik ağı ile hiç çalışmadığımdan gelir paylaşımı hakkında pek bir deneyimim yok.


1. Genelde bir satışta ana bayilik ve bayilik payı oranı nedir ?

2. Programın eğitim payı oranı genelde nedir ?

3. Müşterinin bir yıllık kullanımı sırasında yapılan destek hizmetinin ortalama ağırlığı nedir?

Şimdiden teşekkürler.

2

Re: satış stratejisi

evet bende merak ediyorum

Fulden Çakmak

3

Re: satış stratejisi

10 yılı İstanbul'da olmak üzere toplam 15 yıldır sadece yazılım satış sektöründe olan birisi olarak ben genellemeye çalışayım;
1. Genelde bir satışta ana bayilik ve bayilik payı oranı nedir ?
    Ana Bayi (Dağıtıcı, Çözüm Ortağı gibi de adlandırılır) kotalı çalışacaksa, bayi eğitimlerini ve diğer bayii sorunlarında yardımcı olacaksa, ürünün liste fiyatından %60 - %75 arasında iskonto ile alır. (Kotası yoksa bu %50 ye kadar düşer.) Kendi bayilerine (ödeme alternatiflerine ve stoklarına çektikleri ürün miktarına göre) yine ürünün satış fiyatından %40-50 arası iskonto ile verir.

2. Programın eğitim payı oranı genelde nedir ?
    Net bir oran yok. Programın modüllerine harcanacak zamanla doğru orantılı bir rakam verilebilir. Genel ürünün toplam ücretinin %15 i kadar olur. Ancak bayiler bu eğitim ücretlerinden dağıtıcıya pay vermezler. Burada yazan rakam toplama eklenir ve pazarlıkla düşülür. Yani basit pazarlama stratejisidir. Amaç, bayiinin kar marjını pazarlıkla düşürmemektir.

3. Müşterinin bir yıllık kullanımı sırasında yapılan destek hizmetinin ortalama ağırlığı nedir?
    Genellenemez. Kullanıcı sayısına, donanım sorunsuzluğuna ve en önemlisi kullanıcıların  kalitesine göre değişir.

Detay isterseniz daha anlatabilirim smile

Saygılar...

4

Re: satış stratejisi

rbecenek yazdığın rakamlar çok yüksek
bence %25 - 35 civarı yeter.  yazdığın rakamlardan para kazanmak çok zor.

Eğitim için 
1. programı anlatan eğitim cd si yaparsın bu cd de adım adım programı anlatırsın  işlerin kolaylaşır.
2. müşterinin sorunlarında makinesine bağlanabilir sin.
3. telefonla yardım edebilirsin.
4. programı anlatan düzgün bir  kitap
işlerini kolaylaştırır

zaten bilgisayar sektörü son 3-4 yılda çok değişti çok fazla bilgisayarcı kalmadı sektörde. kalanlarda güçsüz firmalar.

5

Re: satış stratejisi

Yüksek değil rakamlar. Ürün hitap ettiği sektör önemli. Alınacak miktar önemli. Pek çok parametre var.
Şöyle örnekleyeyim;
Size yazdığınız ticari paket programın dağıtıcısı olarak talip oldum ve 12 aylık sözleşme ile, ayda min. 10,000 TL'lik ürün alma taahhüdünde bulundum. o zaman %25 le değil listesinde en az %70 talep edeceğim. Bu kadar ürün satmak için masraf etmek zorundayım reklam yapacağım, bayi ağı oluşturacağım. Bayiiye marka olmuş ürünlerden fazla marj vereceğim ki cazip gelsin, satsınlar.
Ama bir müşterimin benden bulmamı istediği bir ürünü ararken sizi buldum. Tek ürün alacağım ama bayi olayım diyorum. O zaman haliyle %25 olacaktır marjım.
Daha pek çok örnek verebilirim ama unutulmamalı ki, satılmayınca ne kadar iyi olursa olsun eldeki ürün, hiç para etmiyor.

6 Son düzenleyen, aydinufuk (20.11.2009 10:49:01)

Re: satış stratejisi

rbecenek

biraz daha detaylandırırsan sevinirim. kotali ana bayii payi %70 lerden bahsediyorsun.  tam kafamda şekillenmedi ..
diyelimki 1000 liralik bir program.  pay dagilimi nasil olur?
örneğin
300 lira programci, 400 lira ana bayii, 300 lira bayii ? eger böyle ise ana bayilik çok karlı gözükmüyor.

yada ana bayi yok ..sadece birileri bayilik yapiyor..
750 lira programci 250 lira satici mi?  bu 250 liraya egitim dahil midir ? (egitim taş çatlasa 4 saatte biter. )

diğer bir tablo
pazarlama= (%15)
egitim=(%8)
1 senelik destek=(%7)
kalan programcıya  bu oranlar makul rakamlar mıdır? yani bayii hem satip hem eğtir ve destek verirse %30 kazanır gibi.
yani biraz daha somutlarsan genel uygulamayı, benim için çok yararlı olacak. özellikle eğitim payı konusunda yazdıklarını daha somutlarsan sevinirim.

konuralp
önerdiğin eğitim yöntemleri konusunda bir deneyimin var mı? yani sence hangisi daha ilgi görür veya incelenenir diyeyim. ben kullanım klavuzlarından pek verim alamıyorum. genelde okumuyorlar , açıp soruyorlar.
klavuzda var ordan oku dediğimde de hizmette kusur etmiş oluyorum kullanıcının gözünde smile
bu nedenle deneyimler önemli.
bir de %25 -35 yeter diyorsun bayiilik payina . bu oran eğitimi ve bir senelik destek hizmetini kapsıyor mu?

7 Son düzenleyen, rbecenek (21.11.2009 13:27:44)

Re: satış stratejisi

Verdiğiniz 1000 TL lik program örneğinden detaylandırmaya çalışayım;
Programın Satış Fiyatı; 1,000.- TL.
Kotalı bir dağıtıcı varsa; 300 TL Yazılımcı, 700 TL Dağıtıcı.
Dağıtıcı, bu 700 TL'nin 400 - 500 TLsini bayisine (%40 - %50 marjla) iskonto yapıyor. Kalan 200 TL dağıtıcıya kalıyor.
Bunun karşılığında bayi desteğini ve kotası olduğu için satış arttırma amaçlı kampanyalar, promosyonlar yada reklam çalışmaları yapıyor. İş oturur da program marka olursa toptancılık tabii ki iyi. Ama bu aşamaya kadar yüksek risk içeriyor. Satılsın satılmasın toptancı kotası kadar programı almak zorunda.

Yazılımcı, direk bayiye satış yaptırıyorsa, bayi marjı değişmiyor. Ödeme şekli ve alım miktarına göre 500 TL programcı -500 TL bayi olarak belirleniyor. Tabi bu marjda, son kullanıcıya ait tüm işlemleri (kurulum, eğitim) bayi üstleniyor.

Diğer bir durumda, sadece bir müşteri bilgisayar firmasında kendisi için bir program istiyor. Bilgisayar firması internetten yada başka bir şekilde programcıya yada toptancıya ulaşıyor ama programı hakkında bir fikri yok. Nasıl kurulur nasıl kullanılır bilmiyor. Bu durumda 750 TL programcıya, sadece müşteri buldu diye 250 TL bilgisayar firmasına kalıyor. Programcı isterse müşteriyle sonrasında kendi ilgileniyor. İsterse, mevcut bir bayisine bu fazla olarak 250 TL yi vererek, müşteriyi ona yönlendiriyor. Sonuçta programcıya kalan yine aynı; 500 TL.

Eğitim payı, daha öncede söylediğim gibi sadece bayinin pazarlıkla marjını kaybetmemesini sağlıyor. Program ne kadar iyi olursa olsun, satılması şart. Bunun için bayileri hoş tutulması gerekiyor. Büyük firmalar, yılda birkaç kez bayilerini yurtdışına gönderiyor örnek olarak. Bayi kazanacak ki, yazılımcı da kazansın. Programın satış fiyatı 1,000 TL, Eğitim (4 saat) 200 TL gibi listeleniyor. Ama bu 200 TL nin durumu bayiye kalmış. Yani yazılımcıya bunun için bir ödeme yapılmıyor.  Listesinde toplam 1000 + 200 = 1200 TL lik program 1200 TL ye satılmaz. Peşin alır, 850 alır. vadeli alır 1000 alır. o bayinin sorunu. 500 TL öder yazılıma.

Eğitim kitapla, CD ile olmaz bildiğim kadarıyla. Tabi program da önemli. Para tutmayan basit bir hasta takip programıysa konu, tamam. Eğitim CD si, web destek yada kitapla olur. Ama ticari paket yada daha detaylı otomasyonlarsa bunun için mutlaka yüzyüze iletişim gerekiyor. Bu bayinin işine geliyor zaten. Müşteriyle bir bağ kurmuş oluyor. Sonrasındaki müşterinin hem donanım ihtiyaçları hem yazılım desteği için sözleşme teklif ediyor. Bu nedenle hiç sorunu olmayan programlar bayiiler tarafından tercih edilmiyor. Form dizaynları, devir işlemleri gibi bazı müşteri ihtiyaçları yazılımcılar tarafından özellikler karışık hale getiriliyor ki bayi servis verip para kazanabilsin. Etik yada değil, tartışılır tabi. Ama uygulama böyle.

Umarım daha aydınlatıcı olmuştur. SOrmak istedikleriniz olursa seve seve yanıtlamaya çalışırım.

Saygılar.

8

Re: satış stratejisi

Epey katkısı oldu gerçekten. teşekkürler.
son bir soru;  link logo microsoft gibi yazılım firmalarının ana bayilere ve bayilere verdiği paylar nedir ? eğitim payları vs ?

9 Son düzenleyen, rbecenek (23.11.2009 10:14:54)

Re: satış stratejisi

%100 emin olmama rağmen L... hakkında duyumları aktarayım;
L... direk bayiye satış yapmaz. Sadece Dağıtıcılarına verir ve %60 iskonto uygular.
Duyduğunuz kampanyaların çoğunu bu dağıtıcılar üstlenir. Daha öncede bahsettiğim gibi, eğitim payından ne L... ne dağıtıcısı pay ister.
Bayilerin, dağıtıcıdan genelde alım oranı %37-45 arasındadır ve 90 gün vadelidir. Piyasada liste fiyatından çok daha düşük fiyatlara L... ürünlerini  bulmak mümkündür. Malum spot olayı; 90 gün vadeyle %40 iskontoyla alır bayi, peşin %10 zarar ederek, %50 iskontoyla satar gibi.
Ama adam L... smile ne çıkartsa, problemli de olsa, pahalı da olsa, bayisini istediği gibi yönlendirir. Ne kullanıcı ne bayii vazgeçmez. Yılda binlerce satış yapan, özel projeler geliştiren, hatta dünyaya satış yapan bir firma. L..., E.., L..k varken başka hiçbişey yoktu. İlk olmanın avantajını çok iyi kullanan firmalar.Satış stratejilerini çok örnek almamakta fayda var smile


Saygılar.

10 Son düzenleyen, aydinufuk (21.11.2009 22:26:56)

Re: satış stratejisi

konu kafamda şekillendi. verdiğin bilgiler için teşekkürler