1

Konu: VFP lisans

Internette VFP 9 satın almak istediğimde 2 kategori ile karşılaştım.

Birisi Platform : Windows 2000        70-90 USD aralığında
Diğeri Platform XP            400-500 USD aralığında

İki sorum olacak.
VFP 9 satıştan kalktı diye biliyordum bunlar o zaman reseller stoklarından mı alınmış olacak. Öyle olunca lisanslama problemi olurmu bir bilgisi duyumu olan var mı
Bir de bu Windows 2000 için olan diye bir ürün ben duymadım. Sizlerden bilgisi olan varsa sevinirim.

İyi çalışmalar.

2 Son düzenleyen, Gökçe Özçınar (25.10.2009 21:48:19)

Re: VFP lisans

Yaramı deştin river.
öncelikle nereden duydun bilmiyorum ama windows 2000 için vfp diye bİrşey yok. Tek bir VFP var. Microsoft'taki resmi ürün kodu : [340-012-449] Microsoft TR "Şu anda satışı var." diyor.
Türkiye'de 137 adet resmi Microsoft Yetkili Satıcısı var. Ama VFP nin ne olduğunu bile bilmiyorlar. Sakın VFP olarak sorma. Ancak uzun uğraşlar sonucu yukarıdaki kodu Microsofttan öğrenebildim. Ancak o kod ile satıcılar sana cevap verebiliyorlar.  Ama  parasını yatırdıktan sonra yurt dışından sipariş üzerine getiriyorlar. Sana ürün gelene kadar geçici bir sertifika veriyorlar. (mış.) Tam fiyatını ise inan unuttum. Ama aşağı yukarı dediğin kadar.
Bu yazdıklarım tamamen Microsoft'un dedikleri. Ben onların yalancısıyım.

Ancak şu soruya Microsoft TR bile cevap veremiyor. ( İşte yaramın sebebi ) Soru şu : VFP ile yazılan ve exe haline getirilen bir programı müşteriye satıldığında onlarada herhangi bir lisans gerekiyor mu?  Bu konuya MS cevap veremiyor. Bende peşini bıraktım açıkçası.  Hatta forumda bile sormuştum. 

Merak ettiğim diğer konu ise şu: Şimsilik satışı olduğu söyleniyor. Ama satışı gerçekten bittiği zaman ne olacak merak ediyorum.

3 Son düzenleyen, river (25.10.2009 22:45:17)

Re: VFP lisans

http://www.amazon.com/gp/product/B00067 … _sbs_02_02

Microsoft MS Visual FoxPro Professional Edition - ( v. 9.0 ) - complete package ( 340-01232 ) $80.88

bu windows 2000 olanı idi ;

Bu da XP platform olanı 425 $ a kadar bile var
http://www.amazon.com/gp/offer-listing/ … ition=used

NEW yani NOT USED alacaz zaten oradaki USED ları görürsen kafan karışmasın

aradaki fark ne onu anlayamadım ben ne yalan söyleyim. Academic edition falan olabilir mi dedim ama hiç bir uyarı yok ya da ben göremiyorum
Tabi Platform (Win 2000 ve XP ) dışında fark göremedim

4

Re: VFP lisans

Hocam özür ve bunlar dangalak. Ararken tararken 01232 nin Academic lisans olduğunu taa başka bir yerde buldum. Ama satıcının sayfasında hiç bir uyarı yok.

5

Re: VFP lisans

Gökçe Özçınar yazdı:


Ancak şu soruya Microsoft TR bile cevap veremiyor. ( İşte yaramın sebebi ) Soru şu : VFP ile yazılan ve exe haline getirilen bir programı müşteriye satıldığında onlarada herhangi bir lisans gerekiyor mu?  Bu konuya MS cevap veremiyor. Bende peşini bıraktım açıkçası.  Hatta forumda bile sormuştum.

VFP ile yaptığın "exe" veya "app" leri runtime'larıyla beraber müşteriye verebilirsin, müşterinin bunlar için lisans ödemesi gerekmez. VFP Royalty Free lisansa sahip.

6 Son düzenleyen, metin (26.10.2009 10:37:15)

Re: VFP lisans

vfp'nin satışı dursa bile msdn aboneliğiyle her zaman indirebilirsin. ancak msdn aboneliğinin kötü yanı ordan indirdiğin ürünler için lisans hakkın abonelik bittiğinde biter.

ben olsam used olan vfp'lerden birini alırdım. sonuçta araba almıyoruz. kullanılmış araba yıpranır ama kullanılmış vfp aynıdır. hatta cd'si çizik filan bile olsa farketmez. önemli olan lisansın sahibi olmaktır.

vfp runtime versiyonu için arkadaşların dediği gibi para ödenmez.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

7

Re: VFP lisans

Arkadaşlar bu arada yeni bir şey daha öğrendim. Bilmem siz biliyormuydunuz. OPEN LISANS dediği bir lisans türü vat ya MicroSoft'un bu türdeki lisanslar bir kurumdan başka bir kuruma devredilmesine izin verilen lisanslarmış. Yani diyelim ki ben TmtSoft adına VFP lisansına sahibim. Eğer bu lisans OPEN LİSANS türünde bir lisans ise bunu başka bir kuruma devretmeme imkan veriyor. Ben 5 sene kullandım ama artık VFP ihtiyacım yok .NET yazacam veya ola ki TmtSoft u kapattım. Ne olacak bu lisans deyip elimde şişmiyor. Aklınızda bulunsun istedim.

8

Re: VFP lisans

open lisansı yanlış anlamışsın. ben open lisans satışı yaptım. oem lisanstan tek avantajı bu satın aldığın lisansı kurduğun pc eskiyip te çöpe gittiğinde yazılımı ordan uninstall edip yeni aldığın pc ye kurabilmen. bunun dışında oem'den pahalı ve en az 5 adet alman gerekiyor. ben şahsen oem tercih ederim. tabii oem'i yeni bir donanımla alabiliyorsun ve microsoft donanımı değiştirdiğinde oem i yeni donanımında kullanamazsın diyor. bu konuda bizim kanunlarımız ne diyor onu bilmiyorum. burda aslında önemli olan kanunlarımızın ne dediği, microsoft'un değil.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

9

Re: VFP lisans

Microsoft ile görüşüyorum. Bana bir başvuru formu ve örnek metin ilettiler. ( Sadece gelen dosyalardan birisi bozuk çıktı. Ptesi yeniden isteyeceğim. ) Hali hazırda TmtSoft üzerinde olan OPENLISANS VFP yi TmtSoft u kapatacağım için M.Alpaslan Irmak'a devredebilmem için gereken detaylarda sözle anlaştık. Bana bunun resmiyet kazanması için gereken belgeleri ilettiler. Burada sadece tek pürüz nokta var. Kurumlar ancak kullanabiliyor bu lisansı. Yani ben / sen değil de şirketler. Öyle olunca da M. Alpaslan Irmak'a lisans devrinde bir sıkıntı çıktı, onu da benim mühendislik diplomam çözdü. ( Diplomam hayatta ilk defa ticari manada bir şey ifade etti bana. smile ) TmtSoft'u da 3 senedi sırf bu lisans yüzünden KAĞIT üstünde açık, pratikte kapalı tutmaktaydım. Ondan da kağıt üstünde de kurtulmuş olacağım böylece.

Open lisans alırken aynı üründen 5 adet alman gerekmiyor, farklı ürünler olabilir en az 2 çeşit ürün olmak zorunda hatta. Ama diğer 4 ünü en ucuz CAL dedikleri bir nesneden almışız biz zamanında, bunu yapan adamdan da ALLAH RAZI olsun. Ben ne olduğunu bilerek almadımdı o open lisansı iyi ki öyle yapmış zamannda satan...

10

Re: VFP lisans

e demek ki bazı şeyler zamanla değişmiş. eskiden microsoft daha katı davranıyordu böyle konularda.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com