1

Konu: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

http://www.trt.net.tr/Canli/AnaSayfa.aspx?Kanal=TV1

Ayni zamanda Silverlight showcase'de yer aliyor. Yapanlarin eline saglik. Tebrikler.

http://silverlight.net/showcase/

2 Son düzenleyen, umut (27.03.2009 09:36:36)

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Daron Yöndem'in ellerine sağlık,Silverlight denince akla ilk gelen kişi.

http://daron.yondem.com/tr/

3

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

umut yazdı:

Daron Yöndem'in ellerine sağlık,Silverlight denince akla ilk gelen kişi.

http://daron.yondem.com/tr/


blog'u hem türkçe hem de ingilizce... wink

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

4 Son düzenleyen, neyzen (27.03.2009 16:06:37)

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Çetin hocam Silverlight konusunda bizi biraz aydınlatabilirmisiniz.?Şöyle bir makale okudum

Silverlight, Microsoft’un .net teknolojisinin program uygulamalarında kullanıldığı gibi, aynı şekilde web uygulamalarında da kullanılmasını sağlayan yeni bir sistem. Yeni bir devrim de diyebiliriz. Çünkü; web sitelerinin içeriğini mükemmel yaptığını söylediğimiz Flash, Silverlight’a göre çok basit kalıyor.

Silverlight, web 2.0′ın en büyük kozu olan Ajax’ı, Visual Basic, C#, Ruby ve Phyton’u destekliyor ve bu sistemleri oluşmuş web uygulamalarına entegre etmeyi sağlıyor

şimdi , Ajax’ı, Visual Basic, C#, Ruby ve Phyton’u destekliyor sa neden Silverlight'ı kullanıyoruz? yada kullanacağız?Duyduğum kadarı ile daha Silverlight'ı geliştiriyorlarmış,Bu süreçte acaba başka
" Yeni bir devrim " daha çıkarmı ? Bu yazılım işinin sonu nereye varacak doğrusu merak ediyorum.

En büyük sermaye nakit,nakit sermaye vakittir...

5

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Neyzen,
Ben Silverlightin ne oldugunu resmi bir dille anlatmaya calisirsam kesin bir yanlislik yaparim. Neden begendigimi filan anlatayim daha cok:)

Ben web programlamayi hep kulfet olarak gordum ve "uygulama" icin uygun bir ortam degildi benim acimdan. Uygulama derken kastettigim, eglence icin dolasilan sayfalardan cok "is" yapilan seyler. Bizim ekranlarimizda da eksik olan eglenceli arayuzler filan. Ses, video, resim vs vs artik gunluk verilerin parcasi gibi.
Bir emlak programi dusun, eskiden aklimiza gelen genelde belli fiyat araligindam, N odali, denize su kadar vs kirterle yapilan aramalar. Ustune biraz fotograf ekleyince, daha kiymetli oluyor. Fotograf yerine video olursa degerini 3'e katlayan bir program. Biraz harita, virtual earth, google map ekleriyle daha da kiymetli. Mouse ile evin icinde dolasmaya, uzaklasip yakinlasmaya bayilacaklardir. Bitmedi:) Ya aranan "devren" satilik/kiralik isyeri ise. O zaman (hayal et) isyeri X yerde, Y isi yapiyor. Ben bunu orada devren alirsam cevrede yasayan hedef musteri kitlemin demografik verileri ne? Bu verinin giriliyor olmasindan ote bunu degisik grafikleri gorselligi arttirmakla kalmiyor, analizi kolaylastiriyor. Bu da yetmedi, cizilen grafik dogrudan 3 boyutlu bir  haritada yer aliyor (is uygulamalarindan cok sadece oyunlarda gorulen zenginlik, oysa oyunlarin arkasinda zaten tonlarca veri var). Bunlarin dusununce benim eskiden "basit" dedigim emlak uygulamalari pek de basit olmuyor:)
Simdi bunu VFP ile yapmaya kalkarsam, hmmm en iyisi programlamayi birakmak. Boyle bir uygulamanin dizayn asamasinda dusunmek ayri bir dert. Ama senaryoyu yazmayi basarinca, yapilabilirligi kaliyor. Boylesine zengin icerikli uygulamanin bir de webde, mobil araclarda vs efektif bir sekilde calismasini saglayacak ortam gerekiyor. Onu da bulsak bunu yazabilmek icin kac kisilik ekip gerekecek. Maliyetler artar. Ona razisin diyelim. Cok guzel resim, muzik ... yapan bir arkadasla calisyorsun. Bu seferde onun yaptiklarini senin alip kullanman icin ikinizin bulusacagi ortamlar dert. Birisi photoshopla filan resim yapacak, ya da video kaydi yapip bilmemne formatinda saklayacak, ben ustune program yazacagim. Onun yaptigiyla benim yaptigim cok farkli seyler bir arada  calismak cok zor. O ekrani duzenleyecek ben oturup bekleyecegim. Alicam kodunu yazicam. (anlatmakla da olmuyor ki:) Bildigin duz CommandButton'i biraz canli hale getirmek bile dert. Ustune bir resim eklemek bizim icin yenilik oldu. Sanirim intenetteki sayfalar hepimizin daha cok hosuna gidiyor (arayuz acisindan). Ne bileyim iste, veri ile zengin icerikleri birlestirebilen ve bunu da yuksek hizla kullanmayi saglayan bir ortam. Desktop desen degil, web desen degil. Ikisi bir arada desem yalan degil:)
Hayatimda yapmadigim kadar gosterisli gridi onunla yaptim (ki grid konusunda cok iyi sayilirim VFPde - yani en azindan oyle saniyorum). AJAX biraz hafif kaliyor ve icindeki kullanilan seylerden birisi. Basit anlatimi bircok platform, browser, cihazda zengin icerikli uygulamalari gelistirmek icin bir teknoloji. Dil olarak .Net dillerinden birini, dinamik dilleri secebiliyorsun. Calisirken kullanicinin makinesinin gucunu kullaniyorsun. Silverlight "runtime" plugin'e verilen isim.

Ben temel olarak biraz daha zengin gorsellik, .Net kutuphanelerinin kolayligi, biraz platform bagimsizlik,  ayri ayri desktop/web yazmaktansa iki tarafta da kodu hemen hemen ayni olan birsey yazmak gibi nedenlerle cok ilgileniyorum. Su anki versiyonunda "cevrimici" olma sarti var ancak 3'te o bile kalkiyor gibi.

Anlatmakla olmayacak orneklerine bak istersen:) N tane degisik ornek var basit ve ilginc bir tanesi (bak bakalim hic boyle bir bisiklet stok karti yapmak aklina gelir miydi - sadece aciklamalar bolumu):

-Goruntudeki leke gibi yerler leke degil zoomla, inanilmaz ama sol ustte bir dukkan var ve o dukkandaki mavi/yesil kutularin ustunde ne yazdigina bak (yazi onemli degil okunabiliyor ona hayret ettim de, sinavda sorucam:)

http://livelabs.com/seadragon-ajax/

Ya da hard rock'cilar (ki onlar paraya para demiyordur) musterin olmak icin boyle seyler istiyor:

http://memorabilia.hardrock.com/

Biz veri tabani programlari yaziyoruz, bu da veri tabani. Adamlar neden benimkini alsin:)

6

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

çetin hocam,örnekleri inceledim ve kararımı verdim.Nereden başlayacağım?

En büyük sermaye nakit,nakit sermaye vakittir...

7

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Benim basladıgım yerden basla istersen (gerci ben oradan baslamadım ama oradan baslasam iyi olacakmış).

http://weblogs.asp.net/scottgu/pages/si … lient.aspx

Cok az C# kodu gerekiyor. C# bilmeyen birisine bile uyar. Zaten adim adim anlatiyor. Guzel tarafi 8 parcanin ilk 7'sinde cok kucuk bir web programi yaziyorsun (sayfasi daha cok-tek ekran gibi). 8 ci parcada ise o yaptigini aynen tek satirla desktopda kullaniyorsun:)

Daha once soylemeyi unuttum galiba, Silverlight WPF/E (Windows Presentation Foundation/Everywhere), windows desktop uygulamalarindaki WPF'nin bir alt kumesi. Alt kume oldugu icin yaptigin desktopda da rahat calisiyor. Burada < ve > isaretleri aktarilabiliyor olsa hemen cok basit ama harika ornek verecektim. Gumburtuye gidecegi icin yazmiyorum.

www.silverlight.net SL takiminin resmi sayfasi. Orada "getting started" ve "learn" altinda tonlarca kaynak var. Benim blogda da ( http://cetinbasoz.spaces.live.com/blog ) VFP'den gelenler icin Linq var (Ingilizce:( Gonullu birileri tercume edecekse sevinirim).

8

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Çetin,
özetle vitrine dönük iş yaparken Silvernight'ın önü açık dedin.
Firmaya dönük data toplama, fatura, nakit akışı, üretim, bütçeleme, vb. uygulamalar için elimizdeki platformlara (VFP, excel...) devam etmenin önünü tıkayan vizyon görüyormusun ?

VFP9 SP2

9

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Tek ve ciddi engel 32 bit herhalde. Excel versiyonlariyla uyumsuzluk basladi zaten. Tabii 32 bit olmasinin sorun olmayacagini dusunenler de cok.

10

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Dizayn kısmını Expression Blend de yapıyorsun xaml kodlama ve animasyon o zaman daha rahat ,aksi halde tüm xaml kodlamayı elle yaparsın.Vs 2008 veya Web Developer da  oluşturduğum UserControllere sürükle bırak mantığı ile textblok botton vs. controlleri  ekleyemiyorsun..c# veya vb belirli boyutta bilmek lazım.Yapabileceklerine gelince yaratıcılığına bağlı sınır yok..

11

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Blendde isler cok kolaylasiyor ama sart degil. xamlpad, kaxaml, xaml cruncher, VS filan kullanarak da yapabilirsin. Elle yapman gerekmiyor o zaman, ben sadece oyle hemen bir fikir olsun diye soyledim (aslinda ister blend olsun ister VS cogu kez zaten elle yapiyorsun bence. Mousela oraya buraya git, gerekli property sec ayarala daha zor. Elle hemen yazip geciyorsun. Nasil kolayina geliyorsa).
Surukle birakla da aslinda ekliyorsun, ama eklemen gereksiz, adi zaten UserControl. C# bilmesen de olur derken basit seyler icin bilmene gerek yok demek istedim, yanlis anlasildi galiba.

12

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Çetin Hocam rotayı anladığım kadarı ile Silverlight'a çevirmişsin.Bende yaklaşık iki aylık bir kurs aldım,C# tarafım zayıf olduğu için çok zorlandım.Vfp ile çalışan bir projemi çevirmek istedim 2.0 ile sıkıntı olacağını görünce 3.0 bekledim.Şimdi 3.0 la gelen yenilikleri kontrol ediyorum..Yakın ufak ufak yazmaya başlayacağım..

13

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Bana kalsa cevirecegim ama ne yazik ki yapamiyorum:) Hala destkelemek zorunda oldugum VFP yazilimlari ayak bagi oluyor. Kolay gelsin.

14

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

cetinbasoz yazdı:

Hala destkelemek zorunda oldugum VFP yazilimlari ayak bagi oluyor. Kolay gelsin.


VFP forever'in yeni versionu oldu !

VFP9 SP2

15

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

cetinbasoz yazdı:

Bana kalsa cevirecegim ama ne yazik ki yapamiyorum:) Hala destkelemek zorunda oldugum VFP yazilimlari ayak bagi oluyor. Kolay gelsin.


sen dua et benim gibi hala foxpro dos uygulamalarını desteklemiyorsun. bu arada bende mi bir terslik var anlamadım gitti. benim bildiğim vfp .dbf uygulamaları az terminalli sistemlerde sql uygulamalarından daha hızlıdır. çok terminalde sql daha hızlıdır. ama son çevirdiğim programda arkadaşlar kesinlikle .dbf in daha yavaş olduğunu söylüyorlar. tek terminalde bile... ben mi bir hata yapıyorum?

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

16

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Bilmem, network varsa bana tek makinede bile VFP daha yavas geliyor:) Sen gene de tablo headerini kontrol et. Gercek kayit sayisi ile o farkli ise yavasliga yol aciyor.

17

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

http://daron.yondem.com/tr/formatpage.a … ormat.html

Silverlight ile ilgilenen arkadaşlar için faydalı olabilecek bir link..

18

Re: Silverlight - TRT sayfasi guzel ornek

Öncelikle çok hoş bir site
bende bir tane ekleyeyim .

http://silverlight.net/Learn/videocat.aspx?cat=10

son bir kaç yıldır web  teknolojileri çok gelişmeye başladı  ajax silverlight bu teknolojilere iyi örnek
önümüzdeki bir kaç sene içinde 3G ile birlikte web de çok hızlanacak gibi duruyor.
Web uygulamalarındaki bir çok açmaz yavaş yavaş çözülüyor.  ( hız , kullanıcı ara yüzü , güvenlik )

Sizce 3-4 sene içinde web,  desktop ın tahtına oturur mu ?
kolay gelsin