1

Konu: gülmeden cevaplarsanız sevinecem

ben işin daha çok başındayım o yüzden size çok basit gelen bir şey sormak istiyorum.

vfp6 da wizardla yaptığım bir forma combo box ekledim. bu tamam ama bir sorunum var form çalıştığında diğer değişkenler edit dışındayken benim yaptıklarım editleniyor ben bu editleme işini edit yada yeni kayıt tuşuna nasıl bağlarım

basit bir yolu var sanırım ama ben bulamadım

2

Re: gülmeden cevaplarsanız sevinecem

Sorularına basit diye gülünecek endişesi taşıma. En basit soruya bile kimse gülmez burada, rahat ol. Seni rahatlatacak mı bilmem ama sorduğun soru kazık bir soru aslında.
Başlangıçta VFP'de nasıl yapıldığını görme için hepimiz o wizardları kullandık ve hala kullananlar da vardır. Ancak bütün tecrübeli programcıların oratk görüşü:
Wizardları kullanma.
En basit nedeni jenerik kod yazmaya çalışırken birçok efektif olmayan kod yazılmış içlerine. Basit işleri bile bilmeceye çevirmişler.
Ben de wizardları kullanmadığımdan soruna cevap verebilmek için bir tane test formu yaptım wizard ile ve ilgili kodu buldum. Şu anda bende VFP9 var ve aynı kodu kullanmamış olabilirler. Ben duzeltmek için şunu yaptım:
Formdaki "Add/edit/..." buton grubuna klikle. PEM sheetde özellikleri görünecek. Orada UserControlMode diye bir özellik var (en alttan bakmaya başla, classlara sonradan eklenen PEM zaten mevcut olanlardan sonra alfabetik olarak listeleniyor). Onun değerini .T. yap.

Eğer şansın varsa VFP9'a geç (ya da en azından VFP7'ye). VFP7'den itibaren doğrudan kod yazımı başta olak üzere birçok yenilik var. Başlıbaşına kod yazma kolaylığı bile yeter bence guncellemek için.

3

Re: gülmeden cevaplarsanız sevinecem

"Tasmanian Traders" diye bir örnek vardı VFP 3.0 da. O örnek yüzünden senelerce VFP'ye geçmedim ben. O örneği görünce OOP programlama çok korkunç, çok karmaşık birşey demiştim. Çünkü bu örnek yeni başlayan için duvara çarpmak gibi bir etki yapıyordu. Onda da nesne kullanıcaz diye bence abartmışlar ve yeni başlayan için OOP olayı çok ağır bir görüntüye girmiş.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

4

Re: gülmeden cevaplarsanız sevinecem

çoksağol çetin hocam. dediğin gibi çok karışık geldi. form vizardsız yapmaya çalışacağım bende
metin bey işte buncayıl niye vfp ye geçmedim sebebi bu hatta bununla ilgili türkçe bir kitapdahi aldım ama malesef sadece kafam karıştı. kekle kek kalıbı hikayesini çözemedim bir türlü sad
peki tamam ama lütfen biriniz eski fp deki setup ve cleanup kodlarını burda nereye yazacağız bu konuda yardımcı olurmusunuz

5

Re: gülmeden cevaplarsanız sevinecem

Yeni baslayanlar ve foxpro 2.x'ten gecenler diye yeni bir konu baslattim. Hergun oraya elimden geldigince birseyler ekliycem. Bak istersen.

Setup/Cleanup kodlarina gelince. Setup yerine ya hicbirsey yok, ya da init kodu. Hicbir sey yoktan kastim, fox2x'te setup'ta gereken kodlarin cogunu artik yazmaya gerek yok. Yazman gerekiyorsa formun load,init eventlari ilk calistirilan 2 eventi. "Init" hemen hemen tum objeler icin var ve eskinin "setup" kodu oraya gidiyor.
Cleanup icinde sirasiyla destroy, unload eventleri var. Ancak onlara kod eklemek cok nadir.
Fox2x cleanup daha cok screen'in procedurlerinin oldugu yerdi. Simdi o procedureler formun metodlari. Form dizayn modunda iken menuden 'Form\New method' secerek ekleyebilirsin.

6

Re: gülmeden cevaplarsanız sevinecem

cetin hocam üye oldum bile oraya
çok sağol bilgilerin için