1 Son düzenleyen, aydinufuk (15.02.2009 15:23:05)

Konu: Bilişim Hukuğu

Merhaba arkadaşlar,

Önemli bri konu benim için. Bir sorunla karşılatım. Bir firmada bir kesim makinası var. Ve bu makinayı yöneten bir italyan yapımı bir yazılım. Bu program firma tarafından verilmiş. Ben bir entegrasyon yapmak istiyorum. Bu nedenle programa kesim bilgileri elle girilmeyip doğrudan dosya yolu ile giriş yapılması gerekiyor. Yani Makineyi yöneten programın import etmesi gerekiyor bu benim oluşturduğum dosyayı. Ancak firma import özelliğin kapamış. Bu özelliği açmak için ek para istiyor. 2000 avro kadarcik. Ayrıca programın dosya yapısını gösteren bir dökümantasyon yok ve o konuda bilgi vermiyor.

Bu durumda benim entegrasyonu sağlama şansım kalmıyor. Firma, kendi çözüm üretmek için bunu yapıyor. Açık bir haksız rakabet. Öğrenmek istediğim şu ; bu firmanın bu bilgileri verme zorunluluğu var mıdır ? Bu konuda hukuksal bir girişim olabilir mi?
Makinenin bir anlamda işletim sistemi olan bu programın entegrasyona kapanması windowsun başına gelen bir davayı hatırlattı. Windows işletim sisteminin bazı özelliklerinin dökümanını diğer yazılımcı firmaların kullanabilmesi için açmak zorunda kaldı. Aksi takdirde haksız rekabete giriyordu.
Bence benzer bir durum burda var.
Bu konuda bilgi nerden alabilirim? İlgili şikayet mercileri neresidir ?
Bilgisi olana şimdiden teşekkür ederim.

Selamlar

2

Re: Bilişim Hukuğu

Makine yazılımcıları kaynağı hemen hemen hiç vermezler.

Konu MS'den ayrıldığı nokta aşağıdaki gibi:
1. Makine yazılımcısı makinenin korunması için harici programlardan input almayı veya benzer müdaheleleri kendi konrolüne bağlamayı 'makine zarar görmesin', 'makinenin referans olma özelliği' gerekçeleri ile açıklayıp mahkemece haklı çıkacaktır.
2. MS kendi programının kilitli olmasını, başkaca ürünleri ve yeni fikirleri (açılımları) ilerletmeyi engellediği nedeni ile haksız rekabet sonuçlarını doğurup haksız bulundu.

madde 1e örnek: Yeni mercedesler internet üzerinden online takip ediliyor ve yazılımlarınına müdahale edililebiliniyor. Fren veya araç yol tutuş yazılımlarına harici input verebilmenin sonuçlarını düşün: Mercedes frenleri kilitlenip kaza yaptı ! (tebi illa araba olması gerekmez, bir giyotinde işçinin kolunun kaptırılması vb. burada sadece kesim bilgisi veriyorum demen yeterli değil, yazılımcı olası kilitleri öne sürer)

VFP9 SP2

3 Son düzenleyen, aydinufuk (16.02.2009 12:02:18)

Re: Bilişim Hukuğu

Girilmiş datanın sorumluluğu kullanıyıca aittir. Yazılımın sorumluluğu ise girilmiş datanın doğru işlenmesi çerçevesindedir. elle girilen datalar da yanlış oalbilir. Bu yazılımı bağlamaz. Aynı şekilde elle girmek yerine import işlemi yapmak da yazılımı bağlamaz. Bu kullanıcıcın sorumluluğundadır.
Bence burda açık bir tekelcilik var.  İşçi herşey doğruda olsa elini makineye kaptırabilir.

Bu duruma kesinlikle karşı çıkılması gerek. Makineler zaten yurduşından geliyor.Birde yazılım tekellerine almaya çalışıyorlar. Olan yerli yazılımcıya oluyor. Bence konunun güvenlikle pek alakası yok. Tekelleşme çabası sadece. Bunun hukuksal boyutu önemli.

aslinda olay şu;
kullanaci excelde girdiği parça ölçülerini ayrıca makinenin programınada girmek zorunda kalıyor.
talebi excelden bu bilgilerin bir program marifeti ile okutulup kesim programının anlayacağı şekilde data haline getirmek.

Yani programa manuel olarak

300  500
250  780
bilgisini girmesi ile bunu txt dosyasından okutması arasında bir fark yok. zaten yazılama import seçeneği konulmuş ama açmak için 2000 avro isteniyor.  Yani güvenlik vs. gibi gerekçeleri yok. Kesim sırasında ölçü nasıl verilirse verilsin zaten risk aynı öyle bir endişe de yok. Bilirkişi bu ayrımı zaten tespit edecektir diye düşünüyorum ama bizim hukuğumuzda böyle bir anti tekelci koruma varmıdır bilmiyorum.
Bu yazılımlar makinenin işletim sistemi gibidir. Bu nedenle ms örneği ile benzeşmektedir düşüncesindeyim.

4 Son düzenleyen, metin (16.02.2009 13:16:41)

Re: Bilişim Hukuğu

aydinufuk yazdı:

...
Bu yazılımlar makinenin işletim sistemi gibidir. Bu nedenle ms örneği ile benzeşmektedir düşüncesindeyim.


makinelerde genelde dos işletim sistemi yüklü. yenilerde windows yüklü. bir müşterim bu tür makineleri programlıyor. hidrolik makinesinin kendine ait bir programlama dili var. bu sizinki biraz fazla kapalı bir sistemmiş.

türkiye'de o tür işleri mahkemeyle ancak ms gibi büyük şirketler halledebilir. bizde çalışan eski bir programcı kodları çaldı ve ufak değişikliklerle satıyor. senelerdir sürüyor davası. birşey olduğu yok. konu farklı tabi ama türkiye'de yazılım konusunda davaların ne kadar ağır aksak yürüdüğüne bir örnek.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com