1 Son düzenleyen, Gökçe Özçınar (01.08.2008 12:50:06)

Konu: Harekt dosyaları hakkında

Merhabalar
Devamlı karşılaştığım şu müzmin derdime değişik bir mantık arıyorum. Sizler ne önerirsiniz ?
Bir muhasebe fiş yada fatura hareket dosyasını ele alalım. kullanıcı bir fatura yada fişte bir değişiklik yapacağı zaman o fatura yada fişe ait diyelimki 5 satırı ekrana yazdırıyorum ve kullanıcıya düzeltme hakkı veriyorum. kullanıcı bu 5 satırı düzeltip geri yazsa problem yok. ancak zaman zaman bu 5 satırı 6 ya 7 ye çıkartarak yani satır ekleyerek tekrar kaydediyor. Bu durumda eski satırları delete ederek yeni 7 satırı tekrar kaydediyorum.  buda düzeltme yapıldıkça bir süre sonra dosyanın bir sürü deleted recordla  şişmesine sebep oluyor. her işlemden sonra pack yapmak mümkün değil. çünkü çok kullanıcı var ve exclusive durumda. Ancak dosya bakımları sırasında pack yapabiliyorum. Bu konuda üstadlarımın yorumunu bekliyorum

Şimdiden teşekkür ederim

2

Re: Harekt dosyaları hakkında

bunun için ik yöntem olabilir:
1-eski satırları delete etme. blank ile temizle ve onları tekrar kaydederken kullan.
2-bir kayıt ekleyeceğin zaman önce deleted() kayıt var mı ona bak. eğer varsa recall ve blank ile onları kullan, yeni kayıt ekleme. eğer silinmiş kayıt yoksa yeni kayıt ekle.
ben hem 1. hem de 2. yöntemi kullanıyorum. dosyalarım şişmiyor.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

3

Re: Harekt dosyaları hakkında

Metin'in dediklerini yapmakta zorlanırsan daha basit ama amtörce olan şu yöntemi yapabilirsin. Ayrı bir program yaparak veritabanı bakım işlemi yapabilirsin. Bu programı sistemdeki yönetici çalıştırır. Bu durumda sen tüm dosyaları kendine özel (exclusive) olarak açar ve Pack Memo, Pack komutlarını kullarak gerekli bakımı yaparsın. Yanlış hatırlamıyorsam Pack komutu otomatik olarak ReIndex yapıyordu.

/o---------------------o\
     www.haser.com
\o---------------------o/