1

Konu: MS SQL de Replication işlemi

son gomeeting te konusu gecmisti , bunun nasil yapildigini kullanan deneyimli arkadaslar anlatirsa bizlerde fikir sahibi oluruz tesekkurler...

cetinasoz yazdı:

6) Dagitilmis ve offline calisma: VFPcilerin problemlerinden birisi (VFPci derken veritabani olarak VFP tablolari kullananlar - yoksa hepimiz VFPciyiz:).
Offline kismi hadi gene VFP'de offline view var. Viewlardan tablolarimi notebooka alabilirim. Sonra msuterilerime gider, data girer, duzeltir, silerim vs. Arada defalarca makineyi kapatir acar, doner gelirim bir hafta sonra ve asil dataya baglanip senkronize edebilirim. Ama kullanimi kolay mi? Kolay dedigimizi farzetsek kacimiz varligindan haberdar ya da nasil kullanacagini biliyor? Ben yillar once biribiriyle hic baglantisi olmayan ve ancak gunde bir kere kuryelerin disket getirip goturebildigi 4 ofisli bir uygulama ile calistim (VFP3 ile yazildi ilk versiyon, uygulama hala kullanimda). Oradan cikan sonuclardan oturup bir makale yazdim ve koduyla birlikte yayinladim (www.universalthread.com'da). Aradan hatiri sayilir bir zaman gectikten sonra da aslinda VFP'de VFP3.0'dan beri Offline view diye birsey oldugunu ve benim yaptigim isi cok daha rahat yapabildigini ogrendim! Ben neye yanayim, oturup onca kodu yazdigima mi, yayinla ugrastigima mi, o yayina karsi kimsenin cikip ta bana niye bunu offline view ile yapmiyorsun demedigine mi:)

Offline'a ek olarak, senaryo:
Bizim merkez Ankara. Turkiyenin 40 sehrinde bolge mudurlukleri ve ofislerimiz var. Diyelim ki agir vasita yedek parcalari satiyoruz. Musterilerimize de "bizimkart" veriyoruz altin,platin kartlarimiz var ozel indirimler icin falan filan. Ankara merkez (her musterimizin istedigi gibi:) Ben buradan tum ofislerin kayitlarini gorucem, onlar benim stoklaimi gorecek, aninda stoklar guncellenecek ve bitmek bilmeyen bir suru benzeri istek. Ofisler pek farkli degil, her an stoklara, kendisinde yoksa en yakin nerede, daha once hic gormedigi musterisi elinde platin kartla geldiginde kaydedilmis bilgileri ne vs vs. gormesi, bazilarini yazip guncellemesi lazim. O da yetmezmis gibi elinde PDA'lar ile sahaya giden elemanlar var, musteriden siparis aliyor, teslimat yapiyor vs. Ben cep tlefonunu kullanmakta zorlaniyorum, onlar ise sakir sakir o POS makinelerine veri giriyor:)
VFP veritabani ile yaparim diyenler el kaldirsin:) Cilginlar sizi. Yapmasina yaparsiniz inanirim, recital, hamachi, terminal server, citrix vs vs garip yontemlerle neden olmasin. Olur sonucta. Elde dolasan PDA/POS'larin derdini ceken bilir.
SQL server'da ise bu isler VFP'ye kiyasla inanilmaz kolay, efektif, hizli. Her ofiste datanin gereken kisminin kopyesi var, oradaki SQL serverda (yerine gore SSE veya CE olabilir) tutuluyor ve surekli otomatikman merkezle senkronize ediliyor (pek otomatik degil basta kurulmasi gerekiyor). Platin kartli musteri ofise adim atti, Turkiye capinda bir elektrik kesintisi veya internet hatlarinda kopukluk oldugu bir anda, o ofis hala ayakta kalanlardan. Hic istifini bozmadan musterinin bilgilerine ulasiyor lokal kopyeden, istediklerini kendi stogundan verebiliyorsa veriyor ya da surada var su zaman kargoyla gelir diyor vs gerekli girdileri de kaydediyor. Telefonu da eline sadece "bana su parcadan gonderin hemen" diye aldigini farzet baska birsey icin ihtiyaci bile yok:) Internet, elektriklerin geldigi yerlerde SQLserverlar kendi aralarinda muhabbete baslayip senin yerine datayi heryerde yine guncelliyor. Cok akilli yav. Biz gariban programcilarinda daha az kod yazmasi, Merkez/Bolge/Ofis diye ayri duzeylerde 3 arayuzle isi bitirmesi saglaniyor (gerisi neredeyse tek bir connection string).

Hemen ufak bir parantez, dagitilmis sistemler dedim diye (ve SQL serverlar arasi "replikasyon" islemini anlattim aslinda). Replikasyona dahil olmasa da dagitilmis veri tabanlarinda hepsi SQL server olmak zorunda degil, Oracle, DB2, VFP, ... hatta Excel olabilir (digerlerinin bazi sartlari desteklemesi gerekiyor replikasyona dahil olabilmek veya dagitilmis transaction yapabilmek icin - transactiondan hic bahsetmedim daha once ama o da dagitilmis sekilde yapilabiliyor. Bir banka Oracle, digeri SQL server calisirken aralarinda konusup transaction yapabiliyorlar).

2

Re: MS SQL de Replication işlemi

bu konuya sanirim kimse egilmemis sad

3

Re: MS SQL de Replication işlemi

Bende merak ediyorum. Çetin hocanın yazısını görünce sorucaktım, senin sorduğunu görünce vazgeçtim.

Benim kafamdaki şu: Diyelimki farklı yerlerdeki 5 bilgisayara Lokal SQL Server Express kurduk. Bunlara VFP ile sürekli bilgi girişi yapılıyor. Bu bilgilerin çok küçük bir kısmının paylaşılması lazım. Bu iş nasıl oluyor? Stored procedure'mi yazılıyor, sadece SSE'nin ayarlarıyla mı yapılıyor?
Bu şubelerin hiç birinin sürekli açık olacağı garanti değil. O yüzden ayrı bir host olması lazım. İnternet üzerinde SQL desteği veren bir host'la çalışşsak olurmu?

4

Re: MS SQL de Replication işlemi

Hemen ogrenmek istiyorsaniz http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms151198.aspx
Konu oyle 1-2 saate sigacak birsey degil. Bildigim kadariyla Express'ler arasi replication yok.