1 Son düzenleyen, ugurlu2001 (11.02.2015 09:49:11)

Konu: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

http://www.sql-workbench.net/dbms_comparison.html

Biraz da teknik konulardan tartışalım smile

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

2

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Uğur ,

Zorla herkese PostgreSQL  kullandıracaksın.

Bu arada piyasada PostgreSQL  için çok güzel şeyler yazıyorlar..

Hangi tool u kullanıyorsun database oluşturmak için veya bakım yapmak için ?

3 Son düzenleyen, KONURALP (11.02.2015 10:29:27)

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Benim okuduğum kaynaklar Mongodb için data kaybı yaşayabilirsin gibi laflar ediyorlar.
Benzer şekilde database in kolay çökebilir gibi laflar ediyorlar.

PostgreSQL için ise genelde iyi laflar ediyorlar. Ve ücretsiz tabii..

4 Son düzenleyen, ugurlu2001 (11.02.2015 14:09:29)

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Konuralp, neden zorla PostgreSQL kullandırayım herkese smile

Daha yeni öğreniyorum bende PostgreSQL i. Öğrenmeye devam ettikçe de bayılıyorum özelliklerine.

Aslında şu anda tüm projelerini benim ısrarımla PostgreSQL e geçiren Mehmet i dinlemek lazım. O benden daha çok yorum yapabilir bu konuda ...

MongoDB yi hiç kullanmadığım ve incelemediğim için yorum yapamıyorum. MongoDB için Çetin üstat ın söyleyecek çok sözü vardır eminim.

Benim MongoDB ye yönelmemi engelleyen temel nedenler ise ACID desteği olmaması ve Transaction konusunun çok çetrefilli olması ( Ben yok varsayıyorum bu yüzden. ) ve ODBC driver ının olmaması.

PostgreSQL de database oluşturmak için PgAdmin III standart olarak geliyor, comunity genel olarak bu aracı kullanıyor. Ancak PgAdmin serverdan datayı biraz yavaş getiriyor. Şöyleki; Test için kullandığım bir data ( Yaklaşık 90,000 satır ) + sql de PgAdmin ile sonucu yaklaşık 9,5 sn ye de aldığımda; hayıflanıp PostgreSQL e biraz çamur atmıştım. Ama aynı script i VFP den client - server olarak çektiğimde sonu 1 sn yenin altında sürmüştü. Tabi benim jetonda sonra düştü. PostgreSQL in suçsuz, PgAdmin in yavaş olduğuna karar verdim.

PgAdmin geliştiricinin tüm iş yükünü kaldıracak türden bir GUI sunuyor PostgreSQL i yönetmek için. Tabi alternatifler de var :

- HeidiSQL : Performans olarak PgAdmin in çok üzerinde ama arayüzünü pek kurcalamadım. PostgreSQL ile beraber MariaDB, Microsoft SQL Server desteğide var. Ücretsiz olması en büyük artısı.

- Navicat Premium : Tek kelime ile profesyonel bir GUI. Adamlar bu işi hakkıyla yapıyorlar. Neredeyse tüm bildik RDBMS lere tek bir arayüzden bağlanıp tüm işlemlerini yapabiliyorsun.

(Ekleme)
- DatabaseNet4 : Henüz detaylı kurcalamadım ama bu da gayet başarılı bir GUI. Sistemde .Net 4.0 ve sonrası gerekiyor. Bu araçda ücretsiz. Yine bilinen tüm RDBMS ler için desteği var.
Ekleme - Son)

Bu arada PostgreSQL için bir kaç not daha.

- VFP ile local index optimizasyonu yapılmış bir tabloda 3-4 saniye süren bir subcorrolated + avg türündeki sql sorgusu PostgreSQL ile yaklaşık 0.20-0.30 mili saniye sürüyor.  Performans yönünden oldukça hızlı.

- Bir çok veritabanında olmayan veri tipleri var.  Client tarafında oldukça angarya ile yürütülen kod karmaşasını; sunucu tarafında çok kısa bir fonksiyon yada tümcecik ile yapabiliyorsun.

- Ölçeklenebilirlik inanılmaz, Database boyutu limitsiz, Bir tablonun alabileceği en büyük ölçü 64TB, ancak bu tam bir limit sayılmaz çünkü bir tabloyu gerek gördüğünde partitoning ile tabloyu istediğin sayıda dağıtabiliyorsun.

....

Şimdilik bu kadar smile

Vakit bulursam yemekten sonra yazmaya devam ederim ...

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

5

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Hadi hadi zorla kullandiriyorsun iste, daha kac hafta oldu, postgreSQL'e dokundugum filan yoktu basim rahatti, SQL server'la gunumu gun ediyordum. Senin yuzunden baktim iste, bakmaz olaydim, simdi cikamiyorum smile -disaridan okuyanlar varsa yanlis anlayabilir, aslinda Ugur'a tesekkur ediyorum-. Sabah gelirken, evde Ulku'nun hazirlanmasini beklerken bile kendimi postgreSQL calisirken buluyorum.

MongoDb guzel, "ACID ozellikleri yok" pek dogru degil ve biraz gecmisten kalma bilgiler. Onun da degisik implementasyonlari var ve mesela TokuMX full ACID ve fractal index ile daha hizli calisan bir MongoDb. "Data kaybi yasanmasi" gibi durumlar versiyon 2 oncesi hakliydi (eventually consistent ve journal kullanmayan bir model vardi). 2.x'de onlar hikaye oldu, bugun ise 3.0 RC cikmis durumda. MongoDb multi shard + replication kullaniyor ve bunun icin yapilmasi gereken inanilmaz derecede kolay birkac satirlik konfigurasyon. Ornegin Carfax Amerikadaki tum arabalarin gecmisini sakliyor (servis, kaza, sigorta ...). 11 milyarin ustunde arabanin bilgisi tutuluyor ve 1 araba icin ne kadar detay tutulmasi gerektigini dusununce epey bir data. Bildigim kadariyla bu isi 5 * 10 adet i7 makine ile yapiyorlar. 5 adet (replikasyon) * 10 adet (shard - partition). Yani pratikte data 10'a bolunmus 5 kopya seklinde calisiyor. Browserda, sitelerinde ben bir araba aradim ve cevap saniyenin altinda geldi. Oradaki data miktari ortada ve oyle kayiplari riske edecek bir yer degil (normalde 3 replikasyon kullanilirken onlar 5 kullanmis). MongoDb kullanan yerlerin sayisi cok ve iclerinde herkesin bildigi buyuk yerler de var (twitter, SAP, foursquare, gittigidiyor, sahibinden, MTV ...). Kullanilan modellerden birisi de, datayi saklamak icin postgreSQL, MySQL ... gibi bir SQL yani sira on planda okuma icin MongoDb kullanmak (SQL'den okumaktan cok daha hizli diye yapiliyor).
3.0'da gelen cok onemli ozelliklerden birisi de, artik her bir replikasyon icin ayri olabilen, klasik storage engine (memoy map - o da yenilendi MMAPv1) yerine baska bir storage engine kullanilabilmesi (rockstardb, ...). Ayrica WiredTiger storage engine de artik 3.0'in yeni engine'i.  Bununla birlikte dokuman (SQL acisindan record)  bazinda concurrency kontrolu (ACID'in yok dedikleri C'si - A zaten vardi hem de daha iyiydi, ID tartisilir, replikasyon nedeniyle benim gozumde var denen SQL serisi databaselerden daha iyi). 50'ye cikan replikasyon uye sayisi, 7-10x artan performansi, yuzde 80 data kompresyon ile 3.0 saglam geliyor (ben onlarin yalancisiyim, henuz 3.0'i hic kullanmadim ama 2.x'ten de memnunum zaten).

Sozun ozu, postgreSQL'e ciddi anlamda dalsam da, MongoDb'yi kenara atmis degilim, o kadar kolay vazgecilecek bir sey degil. Isin zor kismi, yeni projelerde hangisini sececegim, belki de mix kullanirim smile

Bu arada Ugur'un verdigi tabloda PostgreSQL'deki bazi seyler hic yer almamis bile - adamlar utandi herhalde yalnizca postgreSQL'de diye isaretlemeye smile Bazi seyler de komedi. XQuery yokmus, aman ne buyuk kayip. SQL server'da hem xml, hem xml indexing, xpath ve xquery var. Var var da, sahiden ise yarar ne var. postgreSQL "olmayan XQuery'e ragmen" xml data tipinde ve xml olsun olmasin genel olarak datada xml ile taklalar attiriyor. Aynisini SQL server'da bir sekilde yapiyor, yapmiyor diyemem de, yapmak icin sizin takla atmaniz gerekiyor. Yillarca calistigim SQL server'a karsi, sadece 1-2 haftalik postgreSQL calismanin sonucu "benim acimdan" postgreSQL, MS SQL'u dover smile Bu kadar guclu bir sey oldugu yetmiyormus gibi ustune ustluk "gercek" open source. Lisansi son derece serbest, al ister open ister closed ticari uygulamanda tepe tepe kullan diyorlar. Istersen (ve yapmak yerse) source kodunda degisiklik yap kendin icin ve kullan (diyorlar).

Ha ne oldu, benim isim artik postgreSQL, MSSQL, MongoDb, SQLite, VFP ... databaseleri ile calismak varken bitti mi? Hayir bitmedi. Ben kendi kendime araniyorum smile Su aralar, postgreSQL yani sira ciddi bir sekilde dikkatimi ceken bir iki open source database daha var. Isimleri simdilik bende kalsin, belki fazla ilerlemeden tamamen rafa kaldiririm.

(her Allah'in gunu postgreSQL'de bir seyler beni "yok artik" dedirtiyor zaten ve yeni projeme de hepsi cok uyuyor, gel de karar ver)

Kalin saglicakla.

Not: Mehmet bana soylemisti de dinlememistim, simdi bir de ciddi ciddi C++'a gecsem diye dusunuyorum da bu kadar sey arasinda korkuyorum:)

6

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Hosting firmalarında Sqlserver ücretleri ortalamada ucuzlamaya başladı.
Dikkatinizi çekti mi ?

7

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Onceki fiyatlari bilmedigimden cekmedi smile Simdi baktim, 2 yillik anlasmada 4 Gb * 2 Database aylik 4.99$

8

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

ayda 7.95 $ e sınırsız alan sınırsız sql server veriyorlar
http://www.smarterasp.net/hosting_plans

Ayda 8 $ a sınırsız alan, sınırsız sql server veriyor
http://www.arvixe.com/asp_net_web_hosting


Tabii hizmet kalitesine falan bakmak lazım.
Eskiden Sql server da bu fiyatlar yoktu.

9

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

İnternette gezerken gördüğüm ve başarılı olduğu söylenen bazı open source database ler:

Cassandra,Hadoop, PostgreSQL, Adminer, Couchbase , Neo4j, Riak ,  Redis, MongoDB 
herhalde bunların 3-5 katı kadar daha vardır.

Çoğu hakkında bilgi sahibi olmak için ciddi zaman harcamak lazım.

10

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Madem sen isim verdin, ben arada incelemeye calistiklarimi soyleyeyim: BrightstarDb (embedded veya c/s - object database, open source), OrientDb (Neo4j gibi graph database ancak free open source).

11

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

O verdiğin isimleri incelemeyi bırak isimlerini bile yeni duydum..

Herhalde 50 -100 tane open database var..
Çok zor hepsini kavramak..

12

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

http://www.microsoftvirtualacademy.com/ … jump-start

İzlemek isterseniz MongoDB ve .net ilişkisi ilgili videolar 6 saat falan sürüyor galiba.
Ben parça parça izlemeye niyetliyim.

13

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

KONURALP yazdı:

ayda 7.95 $ e sınırsız alan sınırsız sql server veriyorlar
http://www.smarterasp.net/hosting_plans

Ayda 8 $ a sınırsız alan, sınırsız sql server veriyor
http://www.arvixe.com/asp_net_web_hosting


Tabii hizmet kalitesine falan bakmak lazım.
Eskiden Sql server da bu fiyatlar yoktu.

Sınırsız database vermeleri ilginc su an TR de bu rakam ve altinda sadece 1 DB kullandiriyorlar.

14

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Günün PostgreSQL Sunumu smile

http://www.slideshare.net/MarkusWinand/modern-sql

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

15

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Soykan,
Ararken fark ettim sınırsız sqlsever veren 10-15 yer var.
Bence Microsoft hosting firmalarına kolaylık sağlıyor.

Yeni gelen Microsoft başkanı elinden pazar kaçmasın diye çok uğraşıyor.

16

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Arkadaşlar ,

Firebird hakkında düşünceleriniz nedir ? Resmi sitesine baktım ,
Case Studies de anlatılanlara bakılırsa bu da fena değil sanki ?
Detaylı inceleme fırsatım olmadı daha , şu an bulunduğum yerde
internet neredeyse yok gibi birşey , fırsat buldukça da cepten
takip etmeye çalışıyorum yazdıklarınızı

17

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Mesaj iki kere  gönderdiğim için özür dilerim , bağlantı gitti ((
Tekrarlayınca da iki kere geldi

18

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

İncelemek isterseniz..

Bugün Çetin 'den duydum. Yeni bir database OrientDB.
Onu okumaya başlarken de neo4j 'ye vardım. İkisi de Grafik database.
Bununla ilgili ücretsiz ebook http://neo4j.com/books/graph-databases/
adresinde var.
250 nin üzerinde database varmış. Bunların çoğu "Not only sql"  dir muhtemelen..

http://www.orientechnologies.com/why-orientdb/
http://neo4j.com/developer/get-started/

İkisinde de .net desteği var.  OrientDB 'de sql desteği de var..

Reel hayatta ne kadar kullanılabilir biraz araştırmak lazım

19

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Çetin üstat söyledikten sonra sitesine bir baktım OrientDB nin.

ODBC driver yok! Şaşırdım biraz.

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

20

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

1:1 MySql compatible bir veritabana ihtiyacınız olursa: MariaDB https://mariadb.org/.
MySql kullanan büyük kuruluşlar bu veritabana geçiş yapıyorlar/yaptılar. Örneğin Wikipedia, Google vs.
http://en.wikipedia.org/w/index.php?tit … nent_users

Tabii bu PostgreSql ile kıyaslanacak bir veritaban değil. Ama geçmişde MySql üzerine kurulmuş projeler için güzel bir alernatif.
https://mariadb.com/kb/en/mariadb/maria … -features/

Bir projenin bitmesi için 3 seçenek vardır: hızlı, ucuz, iyi. Bu seçeneklerden iki tanesini seçiniz.

21

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

MariaDb MySQL'in open source devam eden hali (elemanlar Oracle'a devrettikten sonra open source olarak MariaDb adiyla devam etmisler bildigim kadariyla).

OrientDb simdilik iyi gorunuyor (hala basindayim). Cok ilginc bir database, kendi icinde birden fazla modeli destekliyor (Graph - Neo4j gibi, Document - MongoDb gibi, Key/Value store - Couchbase gibi, object). Henuz oyun safhasindayim. Ilerleyince anlatirim.

Ugur'cum, ODBC bir cok database icin artik zor. Olanlar ciddi para istiyor (mesela MongoDb icin bulmustum adamlar 25,000$ gibi bir laf etti!)

22

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Üstat PostgreSQL den çabuk vazgeçtin sanki smile

Bana öyle görünüyor ki PostgreSQL tam bir derya. Ben galiba kendimce aradığımı buldum.

Bu arada mongodb nin ODBC driver ı için 25,000.- USD de idtiyorlarsa; ne anlamı kaldı mongodb nin opensource olmasının.

Tabii bu PostgreSql ile kıyaslanacak bir veritaban değil.

Mehmet senden beklediğim cümle buydu smile

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

23

Re: İlişkisel Veritabanı Karşılaştırma Tablosu ... İlgilenenler için ...

Driveri yazan baska bir sirket. O tip seylerde kimse artik ODBC filan kullanilacagini dusunmuyor. Yeni databaselerin en ortak ozelligi REST/HTTP JSON data ile calismalari.

PostgreSQL'den vazgecmedim, onun yeri ayri, SQL serisini sectigim yerde onu secmeye karar verdim (de tek SQL ile hayat gecmiyor).