1

Konu: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

http://webrazzi.com/2014/07/08/en-con-o … li-python/
"‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş
Şurada tüm detaylarını bulabileceğiniz istatistiğe yakından bakacak olursak; yapılan araştırmalarda ‘en iyi’ 10 üniversitenin 8’inde; 39 üniversitenin 27’sinde Python tercih ediliyor. Python sonrasında ikinci sırada Java, üçüncü sırada MATLAB, dördüncü sırada C++ ve beşinci sırada da C geliyor. Listenin son iki sırasındaysa Scheme ve Scratch yer alıyor."

"Bu arada merak edenler için; MIT, UC Berkeley, UCLA ve Purdue gibi okullar öğrencilerine Python ile programlama öğretmeyi tercih ediyor. Diğer yandan Stanford Java, Harvard ise C tercihinde bulunmuş."

"Okullar haricinde de Python hakimiyeti var
Python ile programlama eğitimine giriş yapan Bilgisayar Bilimleri öğrencileri; gerek okullarında gerekse özel hayatlarında pek tabii ki başka bir programlama diline yönelebilirler. Ancak Python’un giriş seviyesinde bu denli çok kullanılması -üstelik ilerleyen yıllar için de etkisini arttıracağı tahmininde bulunabiliriz- ABD girişimcilik ekosisteminde de Python’un öne çıkmasına sebep oluyor. Nitekim CodeEval tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın da galibi Python olmuştu."

İleti eklentileri

en-cok-ogretilen-programlama-dilleri.png
en-cok-ogretilen-programlama-dilleri.png 88.35 kb, 1 kez indirildi, 2014-10-13 tarihinden itibaren 

Bu iletideki eklenti/leri indirmeye yetkiniz yok.
VFP9 SP2

2

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Desene öğreneceğiz paşa paşa bu dili.

3

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Python  kullanan var mı ?
Yada bilen ?

4

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Pyhton kullanmak gerekirse ogrenmek 1 haftanizi bilemedin 1 ayinizi alir smile Kolay bir dil. Ben yuzeysel olarak kullandim (ve cok kiyaslandigi Ruby'i tercih etmistim). Cok fazla destegi var ve ornegin Google'in da ana dili (tabii artik Go'ya kayiyorlar diye biliyorum). Biliyor musun dersen, hayir demek daha dogru.

Pyhton ile ilgilenirseniz Dabo'ya da bakin. Eski VFPcilerin yaptigi Phyton desktop framework.

5

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Kolay dilleri severim smile Geliştirme maliyeti düşük olur ..

6

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

KONURALP yazdı:

Python  kullanan var mı ?
Yada bilen ?

Ben bir süre kullandım.  Özellikle tasarladığım cihazları test etmek için çok uygun bir ortamdı.
Lisan olarak çok kolay. Çetin Beyin dediği gibi: 1 haftanızı ya alır ya almaz.

Ben ama C/C++ özürlü birisi olduğum için, döndüm dolaşdım tekrar yazılımlarımı C++ ile yapıyorum.

Bir projenin bitmesi için 3 seçenek vardır: hızlı, ucuz, iyi. Bu seçeneklerden iki tanesini seçiniz.

7

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Bu durumda pytoncu olurum

8

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

ÇETİN'e
Kolay veya zor karşılaştırmasından öte;
ne yapabiliyor, ne yapamıyor diye diğer dillerle (bizim forumun arayışından kaynaklı özellikle C grubu ile) karşılaştırma yapabilirmisin ltf.
-WEB uygulamaları
-mobil uygulamalar
-DB uygulamaları ya da özetle moda uygulamalar diyelim.

sevgiler.

VFP9 SP2

9

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Ali,
Oncelikle merhaba. Pyhton, kisaca, herseyi yapabiliyor(mus). Aktif olarak kullanmadigimdan, benimki biraz dokumentasyonlarini satmak olacak. Aktif olarak kullandigim tek donem MongoDb kursunu aldigim zamandi (Mongodb'yi gosterdikleri dil Python idi, onun icin once hizli bir Pyhton kursu gectik).

Pyhton, genel amacli bir dil. Dili C'lere kiyasla cok basit ve "interpreted, dynamic, object oriented" - tanidik geliyor di mi smile Cekirdegini ogrendikten sonra yapmak istedigin isler icin genelde hazir libraryleri kullaniyorsun. Ornegin Bottle. 1 dk'da kuruluyor, koduna import edip calistiriyorsun. Al sana aninda, calisan bir web server. Ac bir chrome, localhost:3000 gibi bir adres yaz (bottle port ne ise) ve karsina yazdigin web uygulamasi gelsin. Ilk kullandigimda hizina bayildim, sanki VFP'de ? xxx calistirmis gibi oldum. Ben arada Ruby'e kaymistim onu ogrenmekle daha cok vakit gecirdim (simdiki aklim ve bugunku destekler olsaydi Python ogrenirdim).


Son yillarda benim icin en gozde database MongoDb ve onun kursunda dil olarak Pyhton kullanilmis olmasi sanirim otomatikman Pyhton + Database kismini cevapliyor. Tabii NoSQL databaseler hala yabanci gibi, Pyhtonun ciddi bir SQL database destegi var.

Web uygulamalari: Pyhton, Ruby, Go ... bu dillere bakinca aslinda aklina gelen, "hersey web, hic desktop uygulamasi yok mu" oluyor. Yani demek istedigim bunlarla web uygulamalari dogal arayuz. Hatta bircok IDE built-in web browser kullaniyor kodlarin sonuclarini gostermek icin. Desktop web'den zor gibi geliyor. Dabo, ornegin, ana sayfasinda sunu yaziyor -Ed Leafe ve baska bir VFPci yazmis-:

"Desktop applications. That's what Dabo does. It's not YAWF (yet another web framework). There are plenty of excellent web frameworks out there, so if that's what you are looking for, Dabo isn't for you. But there are almost no desktop application frameworks out there, and if you want to create applications that run on Windows, OS X or Linux, Dabo is for you!"

Bu cumleden de anlasildigi uzere, Python cross platform (Mac'lerde calisma zevkine varabilirsin).

PyQt var mesela dogrudan unlu Qt icin binding (binding degisik librarylerin kullanimi icin kullanilan bir terim, PyMongo -> MongoDb binding, MongoDb kullanmak icin gibi).

Mobil uygulamalar: Evet var. Kivy.org Multi-touch application yaz deseler, VFP ile windows uzerinde bile nasil yazabilecegim hakkinda fikrim yok. Python ve Kivy ile saka gibi (bu da open source!).

Not: Visual Studio 2013 ultimate'de Python destegi ve Python tools var ama bunun icin ultimate sart mi degil mi bilmiyorum. IronPython, Pyhton'in .Net versiyonu.

(Tabii su anda benim icin agirlik C# - tilkinin kurkcu dukkanina donmesi gibi )

10

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Benim şahsi görüşüm: sadece VFP bilen bir kişi elbette kısa bir süre içinde Python öğrenebilir ve onun ile (GUI hariç) her türlü atraksiyonlar yapr.
Ama aynı kişi desktop application yazamaya kalktığı an, bence epey bir patinaj yapar.
GUI için bir Tkinter var (Python ile bilriklte gelir). Basit şeyler için süper. Ama aramızda kim basit şeyler yapıyor?
Diğerlerin hiç biri kolay kırılacak cevizler değil: PyQt, PyGTK, wxPython vs.

Bir projenin bitmesi için 3 seçenek vardır: hızlı, ucuz, iyi. Bu seçeneklerden iki tanesini seçiniz.

11

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Biraz videoları seyrettim çok hoşuma gitti aslında..

Ama .net te çok şey öğrendim. Oradan devam etmek istiyorum.
Bu biraz yazılımda sürü ile birlikte hareket etme duygusu galiba.

Artık desktop uygulamalarında çok fırsat olduğunu düşünmüyorum.

Bundan sonra büyük fırsatlar web de bence..

12 Son düzenleyen, aydinufuk (14.10.2014 16:08:09)

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Çetin,
Bu pytonda lambda vs gibi laflar ediyor. Bu dilde yapay zeka var mı?

13 Son düzenleyen, ugurlu2001 (14.10.2014 17:20:44)

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Öncelikle herkese merhabalar smile
Kıssadan hisse bir kaç yorum ve düşünce de benden;

Ben uzun zamandır yeni bir dil / platform arayışındayım!

Bulunduğum noktada özetle şunları söyleyebilirim : ( Tümüyle kendi düşüncelerim genel kural olarak anlaşılmasın )

* Amacınız windows platformunda uygulama geliştirmek ise; VFP ile devam edilebilir, tek önerim client server için database olarak ölçeklenebilir bir database tercih edilmesi.  MySQL, SQL Server, PostgreSQL, FireBird vb.

* Amaç web tabanlı programcılık ise; HTML5 + CSS ++ Javascript -> Açık kaynak kodu, platform bağımsız olması büyük avantaj.  Veritabanı olarak RDBM Yada NoSQL türevi bir veritabanı. Bu arada JS tam bir derya. Bu konuda Çetin Üstad ın söyleyeceği çok şey vardır eminim. JS den türetilmiş ve beraber kullanılan inanılmaz bir library bolluğu var : JQuery / JQueryMobile / PhoneGAP / NodeJS / MeteorJS / AngularJS / V8 / Ember / Bootstrap ilk aklıma gelenler.

VFP içinden JavaScript + HTML5 + CSS le beraber kullanmak biraz çetrefilli ama hiçde zor değil. İş biraz kondisyona/uğraşmaya bakıyor.

Ayrıca artık JS ile yazılmış HTML5 tabanlı uygulamaları tüm mobil platformlara derleyen 3rd parti uygulamalar var. Yaz bir yere -> Kullan heryerde mantığı yani.

Ben MS nin VFP yi bitirmesinden sonra yeni MS teknolojilerinden soğudum ( Kişisel görüşüm, dediğim gibi genelleme değil ). Artık MS nin ipiyle kuyuya inmek istemiyorum. Çünkü MS teknolojilerinde bitmek tükenmek bilmeyen bir tavşan kaç; tazı kovala mantığı var. Sonu gelmeyen yeni teknoloji adaptasyonları ile bir bakıyorsun ömür bitiyor. Nereye kadar buna enerji verilebilir emin değilim. Bence bir noktadan sonra insan elindeki proje/lere odaklanmak istiyor. Ama MS nin teknesinde; yeni teknolojileri öğrenmeye harcanılan zaman, proje/lere odaklanmayı zorlaştırıyor.

Bu arada web tabanlı tüm platformlarda HTML + JS + CSS ile native olarak Python, Ruby, Scala gibi diller kullanılabiliryor. 

Yani özetle Web based düşünmek bence çok mantıklı. Zaten desktop kısmında VFP bize fazla fazla yetiyor, Tablet yada Mobile için uygulamamı geliştireceksin -> Platform bağımsız olarak HTML + JS + CSS bizim gibi programcılar için fazla fazla yeterli.

Eskiden JS sadece istemci tarafında çalışıyordu. Artık Sunucu tarafında çalışan kütüphanelerde var (Meteor / NodeJS vb.)

İncelemek isteyen olursa bendeki arşivden bir kaç link :

http://www.w3schools.com/

http://www.codecademy.com/learn/setup

http://www.html5rocks.com/en/tutorials/

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript

http://www.codecademy.com/learn/setup

http://caniuse.com/

http://nodejs.org/about/
https://www.npmjs.org/

http://jquery.com/
http://jquerymobile.com/

https://www.meteor.com/main

https://angularjs.org/

http://emberjs.com/

http://getbootstrap.com/2.3.2/index.html


https://code.google.com/p/v8/

http://todomvc.com/
http://www.javascriptmvc.com/

http://www.sencha.com/            ( Biraz maliyetli ama müthiş bir framework )


Ekleme :
* Artık HTML5 ile browser in içerisinde localdb tanımlayıp standart SQL tümcecikleri ile kullanılabiliyor. Yani istemci, işlemci yükü gerektiren işleri kendi bilgisayarında yapabilir
* HTML5 de WebGL desteği mevcut.
* HTML5+JS+CSS ile yazdığınız kodları Tablet yada mobile a derleyen 3rd parti uygulamalar mevcut -> iOs - MacOs - Android - Windows

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

14

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

aydinufuk yazdı:

Çetin,
Bu pytonda lambda vs gibi laflar ediyor. Bu dilde yapay zeka var mı?

Hayir. Lambda bir cok modern dilde var (VFP'de yok). C#'ta mesela 3.0'dan beri var. Inline function tanimliyorsun. Linq'da cok kullaniliyor mesela. Ornek:

C#
var haftaSonlari = 

Enumerable.Range(1,100)
.Where (e => {
  var dow = DateTime.Today.AddDays(e).DayOfWeek;
  return dow == DayOfWeek.Sunday | dow == DayOfWeek.Saturday;
})
.Select (e => DateTime.Today.AddDays(e));

Not: Boyle yazacagimdan degil, sadece lambdanin gucune ornek olsun diye boyle yazdim.

15

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

ayni ornegin Ruby alternatifi:

lambdaSecici = lambda{ |day| day.sunday? || day.saturday? }
haftaSonlari = (Date.today .. Date.today + 100).select(&lambdaSecici)


--edit (yada inline hali);

haftaSonlari = (Date.today..Date.today+100).select(&-> (d) { d.sunday? || d.saturday? })

16 Son düzenleyen, cetinbasoz (15.10.2014 14:44:41)

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

ahmet yazdı:

ayni ornegin Ruby alternatifi:

lambdaSecici = lambda{ |day| day.sunday? || day.saturday? }
haftaSonlari = (Date.today .. Date.today + 100).select(&lambdaSecici)

C#'ta o array kolayliklarinin olmayisi cok kotu sad Oysa C#'a pekala ekleyebilirlerdi (tek eksigi o olsa). 1_234_567 gibi yazim bile 6.0'da geliyor.

Bu arada, bu versiyon daha cok benzer:

C#
Func<DateTime, Boolean> haftasonu = (d) => d.DayOfWeek == DayOfWeek.Saturday | d.DayOfWeek == DayOfWeek.Sunday;

var haftasonlari =  Enumerable.Range(1,100)
          .Select (e => DateTime.Today.AddDays(e))
          .Where (d => haftasonu(d));

17

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Ahmet,

Bence bu başlık hakkında en çok görüş bildirmesi gerekenlerin başında geliyorsun.

Ruby -> HTML5 + JavaScript + CSS

Önerilerin; görüşlerin, tereddütlerin ve özellikle dikkat çekmek istediğin konular neler?

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

18

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

ugurlu2001 yazdı:

Ahmet,

Bence bu başlık hakkında en çok görüş bildirmesi gerekenlerin başında geliyorsun.

Ruby -> HTML5 + JavaScript + CSS

Önerilerin; görüşlerin, tereddütlerin ve özellikle dikkat çekmek istediğin konular neler?

smile Bahsettigin kadar bilir kisi degilim.

Gecen gun konustuktan sonra benim de aklima takildi, eger windows kullansaydim gelistirme ortamim nasil olurdu diye.
Php kullanmaya devam ederdim muhtemelen ama nodejs'i ve getirdigi araclari da ogrenirdim. JavaScript'i hem client hem server tarafinda kullanmak cok guzel bir avantaj.

(Azure nodejs destegi de varmis.)

--edit

windows uzerinde ruby kullanmak hikaye. vagrant'a bagli kalmak zorundasiniz.

19

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

bir inceleme daha, bizlere göre yazılıma çok uzak bir öğrenci tarafından yazıldığı için daha anlaşılır.
http://www.muhendisbeyinler.net/en-iyi- … lama-dili/

VFP9 SP2

20

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Next for DARPA: ‘Autocomplete’ for programmers: PLINY
http://news.rice.edu/2014/11/05/next-fo … rammers-2/

Hadi bakalım, telefonun akıllısı beni zaten delirtiyordu.

VFP9 SP2

21

Re: ‘En iyi’ 10 okulun 8’inde Python tercih edilmiş

Tam ne yaptığını anlayacak kadar ingilizcem yok ne yazık ki sad

konuka yazdı:

Next for DARPA: ‘Autocomplete’ for programmers: PLINY
http://news.rice.edu/2014/11/05/next-fo … rammers-2/

Hadi bakalım, telefonun akıllısı beni zaten delirtiyordu.