1

Konu: SQL Server 2005 Kurulumu

Herkese Merhabalar;

SQL Server 'ı öğrenmeye yeni başlıyorum. Öncelikli olarak SQL Server 2005 Enterprese Manager 'i kurup biraz kurcalayarak bilgi sahibi olmak istiyorum. Ancak kurulum esnasında yaşadığım sorunlar var:

1.) System Configuration Check aşamasında; "SQL Server Edition Operation System Compatibility" ve "IIS Feature Requirement" hatası alıyoruum. Bu seçenekleri ne yaptıpysam kuramadım.

2.) Birinci seçeneğe bağlı olarak, bir sonraki adımda:  "Components to Install" adımında sadece "Workstation Components, Books Online and Development Tool " seçeneği yükleniyor.
Bu adımda şu seçenekleri yükleyemiyorum:
- SQL server Database Services
- Analysys Services
- Reporting Services
- Notification Services
- Integration Services

Bu seviyedeki bir kurulumda sorun yaşarmıyım? Eğer öyleyse bu hata mesajlarını almadan tüm seçenekleri yüklemek için nne yapmalıyım.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

2

Re: SQL Server 2005 Kurulumu

Merhaba

Öncelikler kurduğun sürümle ilgili olarak. Eğer kullandığın sistemde (aynı makine üzerinde) uygulama geliştirmek için kullanmayı düşünüyorsan Sql server 2000 için Personal edition 2005 için Developer edition yüklemeni tavsiye ederim.

1. Windows XP SP2 yada Vista için (SQL 2005 SP2 gerekli) sistemde IIS yüklü olması ve çalışıyor olması gerekli. Aksi halde bu hatayı veriyor.

2. IIS olmazsa olmazı 2005in. Bu nedenle yüklü olmalı. Neticede servisler için gerekli. Ayrıca tüm componentleri neden yüklüyorsun ki. Eğer OLAP ile çalışmayacaksan Analysise gerek yok. SQL server üzerinde hazır rapor tasarlayıp dagıtmayaksan Reportinge gerek yok. Farklı veri kaynaklarından veri ile uğraşmayacaksan Integrationa gerek yok. Şimdilik sadece Database Service kurmak yeterli.

3

Re: SQL Server 2005 Kurulumu

Merhaba,

Öncelikle teşekkürler. ISS servisi kurdum ve bu şekilde Workkstation Components i kurabiliyorum. Ancak SQL Server 2005 SP2  yüklü olduğundan kuruluma devam edemedim. Uninstall yapıp yeniden yüklemem gerekiyor.

"SQL Server Edition Operation System Compatibility" Hata mesajını almaya devam ediyorum. Kurulumu yeniden yaptığımda hangi component ler eksik kalacak emin değilim.  Umarım işimi görebilir bir sonuç alırım...

Yeniden teşekkürler smile

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

4 Son düzenleyen, ercan (05.04.2007 18:46:13)

Re: SQL Server 2005 Kurulumu

sql server 2005 express i ilkdefa kurdum ve sorunsuz çalıştırdım. express in 2 versiyonu var
management studio express ve tools  eki versiyonu. her ikisi de yüklü ve hiçbir ayarlama ya da iis
kurulumu yapmadım. xp sp2 li sisteme sahibim.
tools eki olan sürümünde vfp veya diğer veritabanlarından veri alış-verişi sorunsuz yapılabiliyor.
ilk defa çalışıyor olmama rağmen sıkıntısız bağlantı kurdum ve veritabanı oluşturup formlarda kullanabiliyorum.  yalnız herşeyi select cümlesine göre ayarlamak biraz kısıtlayıcı geldi bana.
direk kayda ulaşamamak (seek komutuyla) gibi bir eksiklik hissettim.
çalışmalarında başarılar.

5

Re: SQL Server 2005 Kurulumu

Merhaba

Sql Server Express edition sürümü uygulamalarınızla dağıtabileceğiniz, yüklü olduğu makineden 5 bağlantı yapabileceğiniz kullanıcı arayüzü olmayan sürümüdür. Aslında birçok derde deva olarak işe yarıyor. Ama ağ ortamında çalışacak programlar için malesef kullanılabilir değil. Nitelik olarak diğer sürümlerinde oldukça eksiktir.

RDBMS vfp yazılımcılarının ilk başta zorlandığı yönü, bahsettiğin olaydır. Herşey biraz daha karmaşık halde gibi duruyor ama zaman geçtikçe ve diğer özelliklerini gördükçe vfpyi aramıyorsunuz hatta kullanmak bile istemiyorsunuz. Zaten vfp yazılımcılarının eğer geçerlerse .nettede zorlanacağı tek nokta dataya bakış açısı.

6

Re: SQL Server 2005 Kurulumu

Sql Server Express edition sürümü uygulamalarınızla dağıtabileceğiniz, yüklü olduğu makineden 5 bağlantı yapabileceğiniz kullanıcı arayüzü olmayan sürümüdür.


Yanlis bilgi.
1) 5 baglanti siniri yok, baglanti siniri oldugunu belirten herhangi bir MS kaynagi da yok. MSDE'nin query governor'i ile karistiriyorsun gibi geldi.
2) Kullanici arayuzunden ne bekledigine bagli. Yoksa oldukca guzel bir kullanici arayuzu var. Hatta VFP'ninkinden cok daha iyi bir arayuzu var (database/table designer ile karsilastirilinca). Sanirim bunu da MSDE ile karistirdin.

Ama ağ ortamında çalışacak programlar için malesef kullanılabilir değil.


O zaman ben bir yerde hata yapiyorum. Ag uzerinde gayet guzel calisiyor. Ag uzerinde calismayan bir database sistemini kim ne yapsin. Sanki sirf developer editionmis gibi soylemissin. O zaman developer editioni alirdi herkes hem de enterprise araclarini kullaniyor olurdu (sirf 49$ vermemek icinse onu anlarim).

RDBMS vfp yazılımcılarının ilk başta zorlandığı yönü, bahsettiğin olaydır.


RDBMS VFP yazilimcilari:) SQL server, Oracle, DB2 vs olunca RDBMS olmuyormus gibi bir laf olmus. Ama ne demek istedigini anladim, katiliyorum.

Valla ben hala VFP kullanmak istiyorum da diger taraftan hakikaten .Net'te bircok sey cok daha guzel, rahat, kolay. Tek kaybettigim VFP'nin hizi ama onu da bundan sonra hicbir yerde bulmayi beklemiyorum zaten. Hardwaredeki ilerlemelerle onu da zamanla unuturuz. Hiz derken foxprocularin tutkunu oldugu hizdan bahsediyorum. Yani ben hicbir formumun goruntulenmesi icin (icinde dosdogru birsey olsa da olmasa da) .Netde bekledigim gibi beklemiyorum. Foxproda bir sayfadan digerine gecmek gibi aninda goruntuyu yakalamak mumkun degil. 300-450Mhz makinede bile VFP canavar gibi calisirken, .Net'e dokunmak icin minimum 1.5-2Ghz makine ariyorum, yoksa cildirtiyor, birakiyorum.

Devforce kullanmaya basladigimdan beri hakikaten artik VFPyi filan birakip herseyi Devforce+.Netde yapsam demeye basladim.

7

Re: SQL Server 2005 Kurulumu

Oncelikle tum yorumlar icin teker teker tesekkur ediyorum.

Bendeki SQL Server 2005 Enterprise sürümünü malesef XP SP2 ye yükleyemedim. Mecbur SQL Express yüklemek zorundayım galiba. Anladığım kadarıyla sorun, XP Pro daki cluster yapısının SQL Server 2005 enterprese sürümle uyuşmaması. Zaten öğrenmek amaclı kurulum yapacağımdan fazlası da pek önemli diil. Gerçi olsa daha farklı özellikler öğrenmeye çalışıacaktım ama sağlık olsun.

Yeniden tesekkurler ve iyi calismalar...

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

8

Re: SQL Server 2005 Kurulumu

Enterprise icin server isletim sistemi gerekiyor:
32 Bit:
Microsoft Windows 2000 Server with Service Pack (SP) 4 or later; Windows Server 2003 Standard Edition, Enterprise Edition, or Datacenter Edition with SP 1 or later; Windows Small Business Server 2003 with SP 1 or later
64 bit
Microsoft Windows Server 2003 Standard x64 Edition, Enterprise x64 Edition, or Datacenter x64 Edition with SP 1 or later

Ancak developer edition XP Proda calisiyor (Enterprise'dan temel farki development icin olmasi). Fiyati 49.95$