26

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

ugurlu2001 yazdı:


VFP yi %100 implemente etsinler .NET 'e. Onlarda rahat etsinler, bizde. Ruby, Python, Java ... daha bilmemne kadar dili implemente ettiler. VFP den ne istiyorlar.. Üstelik MS nin kendi evladı
Aynen böyle ilet Üstat smile


o zaman satacakları yan ürün kalmıyor (azalıyor), o nedenle vfp'yı öldürmeyi evla gördüler.
başka bir deyişle .neti topuğundan vurmak istemiyorlar..

VFP9 SP2

27

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

VFP'nin dos versiyonuyla uyumluluğu sağlamak için birsürü eskiden kalma ıvır zıvırı destekleme zorunluluğu var. Foxpro zaten ilk çıktığında dbase ve clipper uyumluluğu vardı. dbaseinde daha öncekilere uyumluluğu vardı. Uçabilmek için bütün bu ağırlıklardan kurtulmak lazım. Bulut'a varmak için uçmamız lazım ya o yüzden smile

28

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

cetinbasoz yazdı:
aydinufuk yazdı:

aslında kolay kullanımlı ve "herşeyi" yapan bir dil yazmak bence hiçte o kadar zor değil.

Yapma Aydin, compiler yazan onca insan akil edememis gibi oldu. Kendi adima soylemek gerekirse, bana yazmak degil parse etmek bile kolay gelmiyor.

elbette kolay olmadığı kesin. ama bu kadar da karıştıracak bir durum yok.  her ne kadar bu arkadaşlar zeki ve yetenekli olsalar da çok basit hatalar yapıldığını da görmek zor değil. örneğin vfp da upper lower fonsiyonlarında "i" düzgün çalışmaz. bunu çözmek ya da akıl etmek çok zor olmasa gerek. bir sürü dil inceledim . belki 100 dilde "hello word" yazdırabilirim. ama hepsi o kadar. her dilin acaip syntaxları var. mesala c# de satır sonununa ";" koymak? sanki az kod yazıyormuşuz gibide. excel word sürekli gelişiyor ama adamlar exceli çöpe atıp yeni bir program üretmiyor. oysa sürekli br dil katliamı var ortalıkta.. acaip işler var .. alt tarafı bir telefon defteri yapacaksınız örneğin, sql le boğuşmak zorundasınız. kurması bir dert servisi bir dert, uyum sorunu bir dert. bu işi kolay yapan vfp gibi araçlar birer birer yok ediliyor. amaç ticari . akıl edememek değil sanki.
bence program dili yazma ve programcılık, hayat deneyimi gerektiriyor. çok zeki ve yetenekli olmak yeterli değil. yazılım gerçek dünyayı ve soyut kavramları sayısal bir ortamda simülasyonudur. bu da gerçek anlamda kavram ve olayları somutlaştırma becerinizi ön plana çıkarır. eğer programlama dillerini üretenler yaşam deneyimlerini sürece katmıyorlarsa sonuç genelde başarısız oluyor. güzel bir dil ama kimse kullanmıyor mesela. ilk yazdığım programı hatırlıyorum clipper da. çok becerikli bir programdı ama insanlar kullanmak istemiyorlardı. çünkü insan tabiatına aykırıydı kullanım mantığı. çok şey bilecekler ama çok şey yaptıracaklardı. insanlar bunu istemiyor aslında . dil araç olmaktan çıktı şimdi amaç oldu gibi.  eskiden büyük keyif aldığım yeni bir dil öğrenme isteği bu karmaşa yüzünden yok oldu. bence programlama dillerini yazanlar birazda egolarını tatmin edip işin özünü kaçırıyorlar. işi fantaziye döküyorlar ama onu da bence beceremiyorlar.
kuşkusuz her iş için uygun bil dil vardır ama eskiden bu dili bulmak kolaydı. şimdi hem diller birbirleriyle içi içe girmiş hem de birbirlerinden uzaklaşmış. dillerin geleceğini kestirmek zor. bir dil öğrensen 3 gün sonra o dilin öldürülmiyeceğinin hiç bir garantisi yok. sanırım ticari bir strateji.

sonuç olarak "herşeyi" yapan bir dil yazmak elbette kolay değil.. ama bazen çok saçmaladıkları ya da çok ticari davrandıkları da  kesin.

29

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Biz hep microsoft un geliştirdiği uygulamalarla ilgileniyoruz.
Microsoft 10-15 yılda bir programlama dillerini değiştiriyor.
Herkes yeniden başka bir dünyayı öğrenmek zorunda kalıyor.
Belki microsoftun ürettiği programlama dilleri bu yüzden çok yaygınlaşamıyor.

"TIOBE Programming Community Index"   diye bir  site var
burada programlama dillerinin kullanılma oranlarını gösteriyor ne kadar sağlıklı bilmiyorum ama
özellikle c# gerilerde . Muhtemelen  daha önce görmüşsünüzdür.
adresi:
http://www.tiobe.com/index.php/content/ … index.html
java ve c  oranı çok yüksek

30 Son düzenleyen, Mehmet K (07.08.2010 19:17:42)

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Herkese merhaba

Aydın Beyin 06.08.2010 (13:10) tarihli yazısına 1:1 katılıyorum (zorluluk konusu hariç).  Ama dikkat ederseniz, bu sürekli yenilikler hep M$ tarafanıdan tetikleniyor. Micro$oft dünyasından çıktığınız an, durum değişiyor.
C/C++ ve/veya Java kullananlar bizim Vfp'cular gibi her türlü atraksiyonları yapabiliyorlar. Hem Windows, hem Linux dünyasında. Ama hiç bir zaman "artık desteklenmiyorsun" veya "kullandığın enstrüman yetersiz, gel sen bunu kullan" laflar ile kafaları karışmiyor.

Daha evvelde burda birkaç kes "Micro$oft'a hayır" pankartı açmışdım ve hep yuhlandım. Ama inatla tekrarlıyorum: Bir tekel ile dans edersek, o istediği gibi bizim ayaklarımıza basar.  Bu siyasete böyle, ticarete böyle ve elbette bilişim dünyasında böyle.

Ben kararlıyım. Yıllardır sadece linux server kuruyorum ve yeni müşteride MS-server varsa, onu siliyorum.
Web için php kullanmaya başladım.  C veya C++ bilenler için çok basit bir lisan.
Desktop için halen kararsızım; gittiği yere kadar mutlaka vfp'da kalacam; ama ip koptuğu yerde kesinlikle bir M$ lisana atlamiyacam.

Bir projenin bitmesi için 3 seçenek vardır: hızlı, ucuz, iyi. Bu seçeneklerden iki tanesini seçiniz.

31

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

VFP kullaniyorum ama MS'a karsiyim smile Super.

32

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Çetin Bey, tepkinizi anlamakda zorlanıyorum.
Siz hayatınızda hiç hata yapmadınızmı?
Mutlaka yapmışınızdır.
Öyle anlarda siz minareye kılıfmı arıyorsunuz? Sanmiyorum.
Sanırım sizde benim gibi kafanızı kaşımaya ve "acaba ne yapabilirim" sorusunu sormaya başlıyorsunuzdur.

Ben şu an böyle bir durumdayım.
M$ karşıyım ve ondan kurtulmak için elimden geleni yapıyorum.
Belki daha zeki birisi olsaydım, çokdan kurtulmuşdum.
Ama entelektüel imkanlarım ancak bu hızla ilerlememi izin veriyor.
Karşı olup yan yatsam, evet, o zaman tepkilerinizle haklı olurdunuz.
Ama bu durumda, dediğim gibi, tepkilerinizi anlamakda zorlanıyorum.

Bir projenin bitmesi için 3 seçenek vardır: hızlı, ucuz, iyi. Bu seçeneklerden iki tanesini seçiniz.

33 Son düzenleyen, metin (09.08.2010 10:08:12)

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Agresif olmaya gerek yok. Ama diğer yandan VFP kullanıp ta MS'a karşı olmak ta bir çelişki değildir. Karşı olduğunuz bir şirketin ürününü kullanmamak tabii ki daha iyidir ama ne yapalım ki elimizde çok fazla seçenek yok. VFP yerine Dbase 2000 mi kullanalım? Ben şahsen kendi adıma piyasadaki tüm xbaseleri inceledim. VFP'nin alternatifi malesef yok.

not: kittyhawk ile ilgili UT'de de bir tartışma başlamış. Çetin onlardan hızlı çıktı... smile

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

34

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

hepimiz biliriz ki programlama uzun soluklu bir iş
bir dili öğrenmek için uzun zaman harcıyorsun
o öğrendiğin dil bir anlamda senin sermayen oluyor
Bir zaman sonra o dilden vazgeçmek de kolay olmuyor.
Mehmet K arkadaşımızda  dili öğrenmeye başladıktan sonra microsofta kıl kapmış olabilir.
ama şimdide kolay kolay vazgeçemiyordur.
olur böyle şeyler.

35 Son düzenleyen, konuka (09.08.2010 15:34:11)

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Mehmet K yazdı:

M$ karşıyım ve ondan kurtulmak için elimden geleni yapıyorum.
....
Ama bu durumda, dediğim gibi, tepkilerinizi anlamakda zorlanıyorum.


çok basit. MS aslında belki çok iyi bir programcılar grubu değil, çok iyi yönetilmiş bir pazarlama dehaları grubu olduğunu düşünüyorum....
Yıllar yılı MS ürünlerini (Excel, Word ve diğerleri) kopya herkes kullanarak bağımlılığa alıştı. O tarihlerde bu kadar emeği bedavaya kullanmaktan şikayet etmezken, BİZ bedavacıların alışkanlığı vazgeçilmezliğe dönüştüğü noktada bugün MS'dan şikayete bence hakkımız yok.
Kendi çapında da iyi (benim seviyemde tatminkar) programlar VFP - MS SQL - office - smallbussiness server- .... ile devam etmeliyiz. Veya makas değiştirerek uygun gördüğümüz alternatiflere yönelmeliyiz, ya da her ikisi; tabi ki MS'un da pazardaki hakim pozisyonunu korumak istemesinin ticari olarak çok anlaşılır olduğun düşünüyorum.
Bu kadar analitik bir konumda -hele senin de programcı olduğunu düşünüyorum- duygusal tepkileri ve sloganları pek anlayamıyorum.

VFP9 SP2

36

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

konuka yazdı:

...
Bu kadar analitik bir konumda -hele senin de programcı olduğunu düşünüyorum- duygusal tepkileri ve sloganları pek anlayamıyorum.

Çetin duygusal tepki vermiyor. Gerçekten MS'un en iyi olduğuna inanıyor. Bence bu fikrinde hatalı ama o öyle inanıyor. Mesela Firefox'u veya Opera'yı iki hafta kullansa bir daha IE nin yüzüne bakmaz ama MS'un en iyi olduğundan emin. smile

Duygusal tepki veren sensin bence. En azından ses tonun bana öyle geliyor.

Kendi çapında iyi lafına da katılmıyorum. VFP bence en iyi xbase. Ms-sql server en iyi olmasa da kurulumu ve bakımı en kolay database server. Windows ta en iyi geliştirme ortamını sunuyor. Bu yüzden de en geniş yazılım çeşitliliğine sahip. Bulunduğu konumu hakediyor bu yüzden. Mesela Mac'te tek bir adam gibi database dili vardı VFP, onu da MS durdurdu. Apple bu konuda hiçbirşey yapmadı (Xbase'yi kastetmiyorum, genel olarak yazılım geliştirme ortamı sunma).

Iphone neden çok başarılı? Donanım olarak süper filan değil. İşletim sisteminin de bazı eksiklikleri var. Ama kullanımı çok basit ve en önemlisi yazılımcılar için  çok iyi bir geliştirme ortamı sunuyor. Ken Levy Iphone'nin başarısını çok iyi bir geliştirme ortamı sunmasına ve Windows mobile'nin başarısızlığının da böyle bir ortam sunmamasına bağlıyor. Ben doğrusu o yazana kadar Windows mobile'nin iyi bir geliştirme ortamı sunduğunu sanıyordum. Zamanında Apple'lın Mac'te yaptığı hatayı MS Windows mobile da yaptı diyor.

Yani işin özeti iyi bir geliştirme ortamı sunan MS bulunduğu yeri hakediyor. İş sadece kopya yazılıma göz yummakla filan açıklanamaz. Zaten o dediğin olay Türkiye için geçerliydi, en büyük pazar olan Amerika ve Avrupa için değil ve Türkiye eskiden MS için önemsiz bir pazar olduğu için üzerinde durmuyordu.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

37

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Metin,
1. Çetin'e duygusal veya değil demedim - Mehmet K arkadaşımızın tepkisini öyle buldum. yazımdaki alıntı Mehmet K'ye ait
2. MS tarihçesi ilk IBM'den DOS ihalesini en ucuz olduğu için alıp bu piyasaya çıkmakla başlar.
o tarihe Amerika'da korsan / (korsan+değil) oranı %80 idi, sonrası windows ve platformdaki word ve excel için de.  (windows DOS'un mac arayüzlüsü olduğu zaman) Avrupa da galiba benzer olsa gerek.
Örneğin eş zamanlı excel muadili quattro çok başarılı bir tablolamadır, ancak paralı.  Piyasayı MAP edemedi diyelim.
Daha sonra paralı lisans uygulamaları başladığı zaman amerikada derhal %2lere düştü bizde devam etti, ama afyon bütün dünyada yutulmuştu. Amerikalıların üstün moral değerlerinden değil, bilişim hırsızlığının kanunlarda tarifli olmasından  diye düşünüyorum.
2+2 MS ürünlerinde hep 3 ettiği için de rekabetiöldürdü.
3. VFP bence de en iyisi olduğunu düşünüyorum, ancak çok keskin iddiaları sevmediğimden "kendi çapımda" yumşatıcı yan sözcükler kullanmayı tercih ediyorum..
sevgiler

VFP9 SP2

38

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

konuka yazdı:

Metin,
1. Çetin'e duygusal veya değil demedim - Mehmet K arkadaşımızın tepkisini öyle buldum. yazımdaki alıntı Mehmet K'ye ait
...

pardon. kişileri karıştırmışım.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

39

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

konuka yazdı:

...
Örneğin eş zamanlı excel muadili quattro çok başarılı bir tablolamadır, ancak paralı.  Piyasayı MAP edemedi diyelim.
Daha sonra paralı lisans uygulamaları başladığı zaman amerikada derhal %2lere düştü bizde devam etti, ama afyon bütün dünyada yutulmuştu. ...

quattro pro da excel de her zaman ücretli oldu. hatta quatro pro bir indirim kampanyasıyla 49$ a indirildi. zaten ondan sonra da borland battı gitti.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

40

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

metin yazdı:

quattro pro da excel de her zaman ücretli oldu. hatta quatro pro bir indirim kampanyasıyla 49$ a indirildi. zaten ondan sonra da borland battı gitti.


1. galiba ücret ifademi açmam gerekiyor. (gözyumulan korsancılık sistemi w95e (1995) kadar sürdü)
MS uygulamaları daima her türlü entegrasyona açık idi ve ms uygulamaları hep başka bir uygulamanın kolaylıkla parçası oldu (MS buradaki ücretlendirmeyi 2000e kadar pek takip etmedi-zaten sonra da antikartel mahkemeleri başladı. Bir internet browseri -netscape galib- ms exploreri bedava olmakla suçladı). Örneğimizdeki quattro başka eşdeğer programların dosyalarını direk okuyamazdı. illa ki csv dosyası yapıp quattro ile okurdun, ancak grafikler falan kalırdı.
2. quattro galiba corel suit içinde çıkardı 
borland  galiba dbase1-4 ün sahibi idi, dbase 5 delficilere satıldı. (.dbf soyadı borland çıkardı diye hatırlıyorum)

3. ms pazarlama için aşağıdaki makaleyi vaktin varsa oku: novel ağlarken - ms noveli nasıl yedi ? benzeri birşey. O tarihte windows 2000 içinde sql server bedava geliyordu.
http://www.zdnetasia.com/novell-strikes … 051089.htm
"With Windows 2000 finally about to ship, Microsoft's marketing machine has turned into high gear, launching what is expected to be the most expensive marketing campaign in software industry history," says the lead text on Novell's Windows 2000 Web site.

VFP9 SP2

41

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

konuka yazdı:

...
borland  galiba dbase1-4 ün sahibi idi, dbase 5 delficilere satıldı. (.dbf soyadı borland çıkardı diye hatırlıyorum)
...

diğer mevzuları ne kadar tartışsak bitmez. dbase'yi ashton tate çıkardı. çok sonra borland'a sattı (dbase4 ü çıkarttıktan sonra). delficiler dediğin nedir onu anlamadım? delphi'yi de zaten borland çıkarmıştı. turbo pascal'dan itibaren.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

42

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Sevgili Arkadaşlar,
dBase II yi III ü ve IV ü "Ashton Tate" 1980 lerin başlarında piyasaya sürdü. Daha sonra Nuntucket( yazılışından pek emin değilim) firması dBase %100 uyumlu Clipper i piyasaya sürdü. Bütün bu programlar piyasaya sürüldüğü sıralarda PC lerde HDD yoktu. 80280 işlemci (daha sonra 80380,80480 ve pentium işlemciler piyasaya çıktı) ve yanılmıyorsam 16 kb memory vardı. Bütün bilgiler ve veriler 250 KB kapasiteli , şimdiki CD ler boyutunda disketlerde saklanırdı. Lüks PC lerde A ve B disket sürücüleri, sıradan PC lerde de sadece A sürücüsü vardı. Programların çalışmsı sırasında ekranda disketi çıkarıp yerine falan numaralı disketi koyunuz gibi mesajlar belirirdi.
Şimdi o günlerden bu günlere çok şey değişti gibi geliyorsa da veri tabani işlemlerinde ve programlarında değişen pek birşey olmamış. Veri Tabanılarını işlerken istenilen "bilgi girişi-çıkışı", sorgulama ve raporlama gibi tüm ana fonksiyonlar dBase III den beri tüm yukarıda saydığım programlarda da vardı. Yani temelde değişen pek birşey yok. VFP de yaptığınız hemen herşeyi dBase ile de yapmak mümkün. VFP deki tüm değişiklikler görsel ve Windows uyum ağırlıklı.
1980 lerin başlarından beri sıradan programların içinde en büyük değişiklik veya atılım bana göre Word ile yapıldı. (Word da yaptıklarınızı ondan önceki kelime işlemcilerde; örneğin word sıtarda yapmanız ya olanaksız, ya da çok zordu.) Bugün kullandığımız excel bile o zamanların 123 Lotusundan pek farklı değil. Tabi bunu söylerken ana fonksiyonları kast ediyorum yoksa excel e 123 Lotusda olmayan birsürü lüzumlu-lüzumsuz fonksiyon eklendi.
Bukadar laf kalabalığından sonra özetlemek gerekirse ingilizlerin dediği gibi; "ihtiyar güneşin altında yeni bir şey yok." Koparılan tüm fırtına ve gürültü esas için değil, sadece ticari gayeler için.
Tabii bu benim şahsi görüşüm.
Sevgilerimle.
Erdal

43

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

nantucket. clipper %100 uyumlu değildi. dbase'de olmayıp clipperde olan ve clipperde olmayıp dbase'de ola komutlar vardı.
hard diski olmayan bilgisayarlarda çift disket sürücüsü oluyordu. biri program, biri data için. hard diski olanlarda tek vardı veya çeşit olsun diye bir 3,5" ve 1 5,25" vardı. benim ilk hard diskim 10mb 8086 işlemcili bir mono pc'ye aitti.
vfp'deki tüm değişikliklerin görsel ve windows uyum ağırlıklı olduğuna katılmıyorum. bence dbase ile foxbase arasında bile çok farklılık vardı. en önemli yenilik versiyonları:
foxpro 2
vfp 3
vfp 6
vfp 7
idi bence. şahsen benim için foxpro 2.5b ve 2.6a arasında bile önemli farklılıklar vardı.

Haksızlıklar karşısında susanlar, dilsiz şeytanlardır!
www.metinemre.com

44 Son düzenleyen, birol (17.08.2010 21:55:16)

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Şu anda bişeyi farkettim, bu LightSwitch Silverlight'ın switch'i. SilverLightSwitch yani smile

45 Son düzenleyen, emrahdenizer (23.08.2010 08:28:53)

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Ayın 23ü oldu ama hala download linki yok...acaba aradaki 7-8 saatlik zaman farkından olabilir mi?

46

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Emrah, sadece Microsoft 'un subscriber üyeliği olanlar LS nin betasını download edebiliyor.

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

47

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

biz ne yapacaz..?... smile))

48

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

Galiba beklemekten başka çare yok smile

Uğur
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. Claude Peppeer
Kusuru söylenmeyen adam, ayıbını hüner sanır.  Türk Atasözü

49

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

google a     "LightSwitch microsoft download "   yazın bir sürü demo  içeren site çıkıyor

biri bu
http://www.37u.net/full-program-indir/9 … kopie.html

50 Son düzenleyen, emrahdenizer (23.08.2010 11:54:47)

Re: Bu VFP degil, .Net ama VFP'den kolay hale gelmeye basladi

arkadaşlar Light Switch i full olarak bu linklerden kolayca indirebilirsiniz...sizden tek istediğim KPSS ilk atamada yerleşmem için dua etmeniz.. smile sağlıcakla kalın..

http://rapidshare.com/files/413851322/M … 2.rar.html
http://rapidshare.com/files/413854119/M … 1.rar.html