1

Konu: formlar hakkıında bilgi

Elimde olan visual foxpro 6.0 ile  form kullanarak program geliştirmek istiyorum.

Elimde form kullanmadan Visual Foxpro ile geliştirdiğim çok sayıda kod var. Fakat kullanıcılar programların sağlam veritabanı altyapılarından çok biraz da göze hitab eden programlar istiyorlar. Ben de eski bazı kodlarda veritabanı alt yapılarını bozmadan sadece ekran yapılarını değiştirmek ve yeni yazacağım programlarda daha görsel ekran yapıları kullanmak istiyorum.

Foxpro nun Form Wizard ını kullnarak döviz kurları için bir form yarattım. Veri tabaında doviz.dbf dosyası . tarih,dolar,sterlin,euro alanları var. bunlar forma getirildi. Top,Prev,next,bottom,find,print,add,edit,delete,exit komutları çalıştı. Properties penceresi ile bunları İlk kayıt,önceki,sonraki,sonkayıt,bul,yazdır, yeni,düzenle,sil,çıkış şeklinde yazdırdım.
       Yapmak istediğim : Tarih benim anahtar saham.INDEX TARIH TO DOVIZ1 komutu ile indexledim(DOVIZ1.IDX oluşturdum).
- Edit butonuna bastığımda Cursor TARIH sahasına gelmemeli.(Şu anda butun sahalara geliyor.) 
- Ad butoununa bastığımda TARIH sahasına gelmeli(Günün tarihi(DATE()) komutu işletilmeli ve doviz1.idx indexini güncellemeli)
- Delete butouna basıldığında yeni bir form açarak EMİNMİSİNİZ şekline bir E/H sorgusu yapılmalı.

- Bunun dışında anahtar sahası 1,2,3,4.... şeklinde artan kayıt numarası olan veri tabanı formlarında forma son kayıt gelmeli ve Add tuşuna basıldığında kayıt numarası ellenmeden ve kayıt numarası sahasına Cursorun gelmesi engellenerek kayıt numarası 1 arttırılmalı.

Yukarıda bahsettiğim sorgulamaları ve kısıtlamaları formların nesesine ve nasıl yazmalıyım ?

Bütün bunlar form kullanılmadan yazdığım programlarda oluşturulan ekranlarda var.
Bu komutlar mutlaka form kullanımı sırasında değişiyordur.

Bu konuda önerebileceğiniz kitap (Tercihen türkçe)  veya gönderebileceğiniz örnek program varmı ?

Teşekkürler.

2 Son düzenleyen, birol (20.07.2010 22:24:18)

Re: formlar hakkıında bilgi

Form wizard'ı kullanma, form designer'ı kullan. Form wizard programcı olmayanlar için basit bir form hazırlıyor sadece. MODI FORM FORM1 gibi bir komutla istediğin gibi form dizayn edebilirsin. Yada sadece kodla da form oluşturabilirsin. O konuda bur forumda sayısız örnek var.

3

Re: formlar hakkıında bilgi

Bu konularda fikir yürütmek haddim değil ama silmek, kayıt ekleme konularında bana kalırsa yeni form yaratmak yerine messageboxu kullanmak çok daha kolay ve basit

Visual Fox Pro
MESSAGEBOX("Gerçekten silmek istiyor musunuz?",1,6000)


gibi bir kodla bu konu basitce çözümlenebilir.
Kolaygelsin.
Erdal